Infektiotiedote 2/2022

Infektiolääkäri Kirsi Valve, Tays
Epidemiologi Sirpa Räsänen, Tampereen kaupunki
Elintarvikehygieenikko Hanna Lundström, Tampereen kaupunki, elintarvikevalvonta

Yersinia enterocolitica -epidemian selvitys käynnistynyt Pirkanmaalla

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on aloitettu viikon 9 alussa Yersinia enterocolitica -epidemian selvitys. Tavallisesti Yersinia-gastroenteriitteja todetaan 1–3 tapausta kuukaudessa, nyt helmikuussa sairastuneita oli 12, siis huomattavasti yli odotusarvon. Sairastuneista valtaosa (8/12) on nuoria aikuisia ja kolme alle 15-vuotiaita lapsia. Taudinkuvaan on useimmilla kuulunut lievän ripulin lisäksi kuume ja voimakas vatsakipu.  Oikealle alavatsalle vähitellen lokalisoituva vatsakipu on tuonut potilaita Acutaan arvioon. Helmikuun aikana on tehty neljälle aikuiselle vatsan TT-tutkimus appendisiittiepäilyn vuoksi. Löydöksenä kaikilla tutkituista on ollut terminaalinen ileiitti ja suurentuneet suolen imusolmukkeet. Kolme aikuista ja yksi lapsi tarvitsivat sairaalahoitoa.

Yersinia  enterocolitica löytyy ulosteviljelystä (F-BaktVi1 3442), mutta vastausta joutuu odottamaan joitakin vuorokausia. Pikadiagnostiikan (PCR) mahdollisuutta Acutan käyttöön selvitellään Fimlabissa.

Mistä tartunta saadaan?

Tartunnan saa elintarvikkeiden välityksellä. Useat nisäkäs- ja kalalajit voivat kantaa yersiniaa. Y.enterocolitica -bakteeri voi levitä muun muassa teurastuksen yhteydessä lihaan. Tartunta on usein saatu kypsentämättömästä tai huonosti kypsennetystä sianlihasta. Kasvikset voivat saastua jo kasvatuksen aikana pellolla maaperän, kasteluveden tai suoraan eläinten ulosteiden välityksellä. Koska yersiniabakteeri kasvaa myös kylmässä, se voi lisääntyä kasvisten varastoinnin aikana. Raakamaito on myös yksi mahdollinen tartunnanlähde.

Elintarvikkeiden lisäksi tartunnan voi saada saastuneen veden tai suoran eläinkontaktin välityksellä. Lemmikkien raakaruoan käsittelyyn liittyvä elintarvikkeiden ristisaastuminen keittiössä on myös mahdollinen tartunnan lähde.

Yersiniainfektion itämisaika on tavallisesti 4–7 vuorokautta, mutta se voi olla lyhyempi tai pidempikin (1–11 vrk). Infektiivinen annos on suuri, yli 10 000 bakteeria.

Miten Yersinia enterocolitica -infektiota hoidetaan?

Yersinian aiheuttamat infektiot paranevat useimmiten ilman antibioottihoitoa. Jos oireet ovat vakavat tai tauti on pitkittynyt, voidaan käyttää lyhyttä (5 vrk) siprofloksasiini- tai sulfa-trimetopriimi-kuuria.

Oireet voivat kestää muutamasta päivästä kolmeen viikkoon. Osalle sairastuneista kehittyy reaktiivinen niveltulehdus tai kyhmyruusu.

Miten yersinian tarttuminen ehkäistään?

  • kypsennä kaikki liha huolellisesti
  • pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä
  • säilytä raaka liha erillään muista elintarvikkeista
  • vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
  • käsittele raakaa lihaa eri ruuanlaittovälineillä, muun muassa veitsillä ja leikkuulaudoilla, kuin muita elintarvikkeita 
  • pidä lemmikin ruokintaan käytetyt välineet erillään elintarvikkeille käytetyistä välineistä
  • estä lasten pääsy lemmikin ruokakupille, pese ruokakupit huolellisesti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja pesuaineella
  • pese kädet huolellisesti ennen ateriaa ja ruoanlaittoa sekä raa’an lihan käsittelyn ja eläinkontaktin jälkeen.

Yersinia enterocolitica -ryvästymiä on todettu myös muualla Suomessa. Epidemiaa selvitetään yhteistyössä Ruokaviraston ja THL:n kanssa.