Infektiotiedote 5/2021
EHEC-epidemian vuoksi ulosteen EHEC-viljely otettava tavanomaista matalammalla kynnyksellä
Infektiolääkäri Kirsi Valve, Tays
Epidemiologi Sirpa Räsänen, Tampereen kaupunki
Elintarvikehygieenikko Hanna Lundström, Tampereen kaupunki, elintarvikevalvonta
THL ilmoitti 18.8.2021 ja 25.8.2021 infektiouutisissa valtakunnallisesta EHEC-epidemiasta. Epidemia on alkanut heinäkuun lopussa. Stx1-positiivisia, O103-tyypin EHEC-kantoja on todettu 27.7. - 24.8. välisenä aikana 57 tapausta, 2-97-vuotiailla henkilöillä. 25.8.2021 mennessä 40 sekvensoitua potilaskantaa ovat keskenään samanlaisia. Haastatelluista 33 tapauksesta suurin osa oli ruokaillut kodin ulkopuolella ennen sairastumistaan. Valtaosalla oli oireena pitkäkestoinen ripuli tai veriripuli. Toistaiseksi kaksi aikuista on sairastunut hemolyyttis-ureemiseen syndroomaan (HUS) ja he ovat menehtyneet.
THL tyypittää kannat ja merkitsee tartuntatautirekisteriin tiedon, kuuluuko tapaus epidemiaan. Tartuntatautiviranomainen tarkistaa tiedon kannan kuulumisesta epidemiaan alueellisesta tartuntatautirekisteristä ja ilmoittaa tiedon potilaalle sekä potilaan asuinkunnan elintarvikevalvontaan.
Pirkanmaalla on muutaman stx1-positiivisen, O103-tyypin EHEC-kannan sekvensointi vielä kesken. Sairastuneiden syvähaastattelulla (EHEC-tiedonkeruulomake) selvitetään tartunnan lähdettä yhteistyössä Ruokaviraston kanssa. Lisäksi paikallinen elintarvikevalvonta jäljittää sairastuneiden henkilöiden itämisaikana nauttimien ruokien raaka-aineiden alkuperän.
Tapausten nopeaksi havaitsemiseksi tulisi matalalla kynnyksellä pyytää akuuttia ripulitautia sairastavilta potilailta F-EHEC (4103).
Jos näyte on positiivinen:
- Tartuntatautilääkäri tai -hoitaja haastattelee sairastuneen (EHEC-tiedonkeruulomake). Täytä lomake sähköisesti. Paina lähetä painiketta, silloin avautuu yhteenvetosivu, josta voit tulostaa tai tallentaa tiedoston pdf-muodossa. Lähetä yhteenvetosivu sähköpostilla THL:aan (kirjekuoren kuva vasemmalla). Lähetä salatulla sähköpostilla tapauksen yhteystiedot ja tallentamasi pdf-tiedosto syvähaastattelusta sairastuneen asuinkunnan elintarvikevalvontaan.
Pirkanmaan elintarvikevalvonnan valvontayksiköiden toimialueet ja yhteystiedot:
- Tampere (Tampere, Orivesi, Juupajoki, Kangasala, Pälkäne, Valkeakoski, Akaa ja Urjala): elintarvikevalvonta@tampere.fi, 040 806 3661 tai 050 521 5168.
- Pirteva (Pirkkala, Nokia, Lempäälä, Vesilahti, Hämeenkyrö ja Ylöjärvi): ymparistoterveys@pirkkala.fi, 050 345 7714
- Sotesi (Sastamala, Parkano, Ikaalinen, Punkalaidun, Kihniö): ymppi@)sastamala.fi
- Keurusselkä (Keuruu, Virrat, Mänttä-Vilppula, Ruovesi, Jämsä, Kuhmoinen): terveydensuojelu@keuruu.fi
EHEC- (Enterohemorrhaaginen Escherichia coli) infektio
EHEC-infektion oireet alkavat yleensä 3–4 vuorokautta tartunnan jälkeen. EHEC-infektion tavallisimmat oireet ovat verinen, kuumeeton ripuli ja vatsakrampit. Alkuvaiheessa voi esiintyä oksentelua. Myös oireettomia infektioita esiintyy varsinkin aikuisilla. Ripuli kestää tavallisesti 4–10 vuorokautta.
Noin 5–10 prosentilla tartunnan saaneista kehittyy hemolyyttis-ureeminen oireyhtymä eli HUS. Siinä punasolut hajoavat (hemolyyttinen anemia), verihiutaleiden määrä laskee (trombosytopenia) ja ilmenee äkillinen munuaisten toimintavajaus. HUS saattaa johtaa pysyvään munuaisvaurioon tai jopa kuolemaan. Pikkulapset ja iäkkäät ovat alttiimpia sairastumaan infektion vaikeampiin muotoihin.
Aikuisella EHEC-bakteeria erittyy ulosteeseen noin viikon ajan ja lapsilla noin 1–3 viikon ajan. Tätä pidempi EHEC-bakteerin kantajuus on harvinaista.
Ihminen voi saada tartunnan:
- ulosteella saastuneen ja huonosti kypsennetyn ruuan välityksellä
- juoma- ja uimaveden välityksellä
- käsien välityksellä henkilöstä toiseen, esimerkiksi perheessä
- koskettelemalla eläimiä, joilla esiintyy EHEC-bakteeria.
Elintarvike voi saastua usealla eri tavalla:
- liha tai maito voivat saastua ulosteella, jos teurastus- tai navettahygienia on puutteellista
- vihannekset voivat saastua ulosteella virheellisen lannoittamisen yhteydessä tai kastelu- tai huuhteluveden välityksellä
- muut elintarvikkeet voivat saastua saastuneen lihan, maidon, veden, kasvisten tai likaisten työvälineiden välityksellä
- tartunnan saaneesta henkilöstä huonon käsihygienian seurauksena.
Sairastuneen aikuisen pidättäminen riskityöstä/ lapsen pidättäminen päivähoidosta
Sairastuneen tulee olla pois riskityöstä ja lapsen päivähoidosta, kunnes hän on ollut oireeton yli 48 tunnin ajan ja on saatu kaksi negatiivista seurantanäytettä. Koska kyse on yleisvaarallisesta tartuntataudista, on työstään pidätetty tai alle 16-vuotiaan lapsen hoitamista varten työstään poissaoleva huoltaja tuona aikana oikeutettu tartuntatautipäivärahaan.
Riskityöksi luokitellaan työskentely:
- tehtävissä, joissa kosketellaan paljain käsin pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita
- työskentely maidonkäsittelytehtävissä tilalla, joka harjoittaa maitotuotteiden suoramyyntiä tai toimittaa maitoa meijeriin, jossa maitoa ei pastöroida
- hoitotehtävissä vastasyntyneiden osastolla tai ruuan valmistuksessa vastasyntyneille
- alle kouluikäisten lasten, ikääntyneiden tai vakavasti immuunipuutteisten (esim. akuutti leukemia, elinsiirron jälkitila) henkilöiden hoitotehtävissä, jos työtehtäviin kuuluu ruokailussa avustamista tai muita tehtäviä, jotka altistavat suun kautta tapahtuvalle tartunnalle. Riski arvioidaan tapauskohtaisesti
Altistuneiden riskinarvio
Kunnan tartuntatautilääkäri arvioi lähikontaktien riskin ja seulontanäytteiden tarpeen. Katso tarkemmin EHEC-toimenpidearvio.