Infektiotiedote 8/2022

Apinarokkorokotukset laajenevat

Epidemiologi Sirpa Räsänen, Tays, Tampereen kaupunki

Pirkanmaalla aloitetaan tarjoamaan ennaltaehkäiseviä apinarokkorokotuksia kansallisen suosituksen mukaisesti. THL on määritellyt rokotettavat ryhmät huomioiden sekä tartuntariskin, että rokotteiden rajallisen saatavuuden.

Ryhmiin, joille rokotetta tarjotaan, kuuluvat:

 • HIVin ennaltaehkäisevää eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
 • Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
 • HIV-tartunnan saaneet miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita
 • Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, ja on ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita sekä vähintään yksi seuraavista:
  • ryhmäseksiä tai
  • todettu seksitauti tai
  • vierailu kotimaassa tai ulkomailla paikoissa, joissa ollut miesten välistä seksiä tai
  • osallistuminen kotimaassa tai ulkomailla tapahtumiin, joissa ollut miesten välistä seksiä.

Pirkanmaalla apinarokon ennaltaehkäisevät rokotukset on keskitetty Tampereen kaupungin Tartuntatautien valvontayksikköön Hatanpään Sarvikselle.

Mikäli potilaasi kuuluu yllä mainittuihin riskiryhmiin ja on halukas ottamaan apinarokolta suojaavan rokotteen, pyydä häntä ottamaan yhteyttä puhelinnumeroon 03 565 70150 soittoaikoina Maanantaista torstaihin kello 8.30 - 12 ja perjantaisin kello 9 - 12.

Pneumokokkirokotuksissa muutoksia

Infektiolääkäri Juha Rannikko, Tays

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva pneumokokkirokotus on tähän mennessä annettu ainoastaan lapsille (Synflorix 10-rokote) ja kantasolusiirteen saaneille aikuisille (Prevenar 13-rokote). Nyt rokotusohjelmaan on lisätty alle 75-vuotiaat vaikeaa munuaissairautta sairastavat (GFR ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä). Heille annetaan Prevenar 13-rokote. Kansallisen rokotusohjelman rokotteet ovat maksuttomia sekä potilaille että sairaanhoitopiirille/hyvinvointialueelle.

Joissakin hoitoyksiköissä on ollut tapana antaa sairauden tai lääkityksen vuoksi immuunipuutteisille potilaille hyvän hoidon lisänä pneumokokkirokote sairaanhoitopiirin tai kunnan kustantamana. Vakavan pneumokokkitaudin riskiryhmiä on lueteltu THL:n sivuilla. Infektioyksikkö suosittelee näissä tapauksissa jatkossa annettavan Prevenar 13-rokotteen sijasta useamman serotyypin kattavaa Apexxnar 20-konjugaattirokotetta. Näiden kahden rokotteen hintaero on vähäinen. Jos henkilö on saanut Apexxnar-rokotteen, ei hän tarvitse enää serotyyppien kirjoa laajentavaa polysakkaridirokotetta (Pneumovax 23).

Kiinteän elimen siirtopotilaille todennäköisesti jatkossa suositellaan myös Apexxnar-rokotetta (yksi annos ennen siirtoa ja yksi annos siirron jälkeen), mutta tämän suhteen odotetaan vielä HUSin linjauksia, jotta käytäntö olisi yhtenäinen. Muille kuin elinsiirtopotilaille Apexxnaria annetaan yksi annos.

E-hepatiittiryvästymää selvitetään Pirkanmaalla

Infektiolääkäri Kirsi Valve, Tays

Akuutteja E-hepatiitteja havaitaan PSHP:ssa vuosittain ainoastaan muutamia. Vuoden 2022 aikana PSHP:ssa on todettu neljä akuuttia E-hepatiittitapausta, kaikki syyskuussa. Sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita ja he asuvat kolmella eri paikkakunnalla. Kahden taudinkuva on ollut vakava. Haastattelujen perusteella on herännyt epäily kotoperäisistä tartunnoista. E-hepatiittiryvästymää selvitetään yhdessä paikallisten elintarvikeviranomaisten ja THL:n asiantuntijoiden kanssa.

E-hepatiitti on yleisvaarallinen tartuntatauti. Tartunnan voi saada fekaali-oraalitartuntana elintarvikkeiden tai kontaminoituneen veden välityksellä, endeemisillä alueilla myös verensiirron välityksellä ja perinataalisesti synnytyksen yhteydessä. Genotyyppejä 1 ja 2 on eniten Aasiassa, Intiassa ja Pohjois-Afrikassa. Genotyyppiä 2 on löytynyt myös Meksikosta ja Länsi-Afrikasta. Genotyyppiä 3 ja 4 esiintyy Euroopassa ja genotyyppiä 3 myös Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Tartuntatapa riippuu genotyypistä. Genotyypit 1 ja 2 tarttuvat tavallisimmin kontaminoituneen veden ja genotyypit 3 ja 4 ruuan välityksellä. Riskielintarvikkeita ovat raaka tai huonosti kypsennetty sian-, villisian-, peuran- tai hirvenliha. Tartunta on mahdollinen myös maksaa sisältävien tuotteiden tai salamityyppisten makkaroiden, simpukoiden (erityisesti ostereiden) sekä tuoreiden tai pakastettujen vihannesten ja marjojen välityksellä.

Taudin itämisaika on 2 - 10 viikkoa (yleensä 5 - 6 viikkoa), suurin osa tartunnoista on oireettomia tai lieväoireisia.  Oireinen hepatiitti on tavallisimmin itsestään rajoittuva. Infektio voi kroonistua immuunipuutteisilla henkilöillä. Raskauden 2. ja 3. kolmanneksen aikana infektio voi johtaa hengenvaaralliseen maksan toiminnanvajaukseen.

E-hepatiitin oireet ovat samanlaiset kuin muissakin hepatiiteissa: pahoinvointi, ruokahaluttomuus, oksentelu, vatsakipu, väsymys, lämpöily tai kuumeilu. Osalle kehittyy ikterus.

Diagnoosi perustuu IgG- ja IgM-luokan HEV-vasta-aineiden osoittamiseen seerumissa (S-HEVAb 4313).