Infektiotiedote 9/2022

Influenssaepidemia on alkanut Pirkanmaalla

Infektiolääkäri Juha Rannikko, Tays

Talvikauden 2021 - 2022 influenssaepidemia oli poikkeuksellisen myöhään, huippu oli vasta toukokuussa 2022. Nyt talvikauden 2022 - 2023 influenssaepidemia on alkanut tavanomaiseen aikaan. Viikolla 50 otetuista laboratorionäytteistä kymmenen prosenttia oli positiivisia, joten epidemian voi katsoa alkaneeksi (kuva 1). Kaikki laboratoriovarmistetut tapaukset ovat olleet influenssa A-virusta.

Influenssaohje Acutaa ja Valkeakosken päivystystä varten löytyy täältä  ja influenssan sairaalatartuntojen ehkäisystä voi lukea täältä.

Kuva 1

RSV-epidemia on ollut jo useamman viikon käynnissä ja viimeisellä viikolla oli jo hieman laskuakin, mutta on mahdollista, että lasku on väliaikaista (kuva 2). Testeissä on muutaman viikon ajan havaittu myös normaalia enemmän metapneumovirusta ja parainfluenssavirusta, mutta näiden virusten testausmäärän vähäisyys aiheuttaa tulkinnassa epävarmuuksia.

Kuva 2

Signaaleja A-streptokokki-infektioiden lisääntymisestä

Epidemiologi Sirpa Räsänen, Tampereen kaupunki, Tays

Virusten aiheuttamien hengitystieinfektioiden lisäksi myös A-streptokokki-infektiot ovat viime aikoina lisääntyneet. Infektiot ovat olleet paitsi nielutulehduksia, myös tulirokkoa ja märkäruven tyyppisiä infektioita. Tavallinen A-streptokokin aiheuttama infektio on näiden lisäksi perianaalidermatiitti, jossa peräaukon seutu on kirvelevä, kutiava ja ärhäkän punainen. Vakavat A-streptokokin aiheuttamat infektiot, kuten sepsis tai nekrotisoiva faskiitti, ovat harvinaisia, mutta hengenvaarallisia.

Jos perheessä tai lähipiirissä on todettu A-streptokokkitautia, ja altistuneelle ilmaantuu streptokokin aiheuttamaan tautiin viittaavia oireita, tutkitaan tavallisimmin nielunäytteen antigeenipikatesti tai streptokokkiviljely. Näytteen voi ottaa myös märkäruvesta tai ärtyneen peräaukon ihottumasta.

Oireettomien seulontaa harkitaan, jos perheessä tai lapsiryhmässä tartunnat tuntuvat jäävän kiertämään, yleensä jos perheessä tai pienryhmässä sairastuu vähintään kaksi henkilöä tai päiväkotiryhmässä kahden viikon kuluessa 20 prosenttia ryhmäläisistä. Varsinkin päiväkotiryhmän seulontaa täytyy harkita tapauskohtaisesti, koska ryhmän sairaustapaukset eivät välttämättä tarkoita ryhmän sisäistä epidemiaa, vaan voivat heijastella yleistä epidemiatilannetta, ja toisaalta päiväkoti-ikäisillä lapsilla streptokokin nielukantajuus on yleistä.

Todettaessa vakava streptokokki-infektio, informoidaan lähikontakteja siitä, että heidän on syytä hakeutua lääkärin arvioon, jos kuukauden sisällä ilmaantuu kurkkukipua, ihoinfektio tai kuumetta. Lähikontakteiksi lukeutuvat edeltävän viikon aikana sairastuneen kanssa samassa asunnossa yöpyneet tai muuten läheisessä kontaktissa olleet, esimerkiksi seurustelu- ja seksikumppanit, sekä yli 24 tuntia samassa tilassa viettäneet henkilöt, ja tapauskohtaisesti muut lähikontaktit. Lue lisää: THL toimenpideohje A-ryhmän streptokokkitapauksiin.