Influenssan diagnostiikka

Tulosta ohje tästä

Tekijät: el Juha Rannikko, el Janne Laine, ayl Merja Helminen, Tays, ja yl Risto Vuento, Fimlab

Laboratorio-ohjekirjassa on kolme eri tutkimusta, jolla voi varmistaa kliinistä influenssa-epäilyä. Kaikki näytteet otetaan nenänielusta (tai bronkoskopiassa) huuhtelu-, imu- tai tikkunäytteenä. Tarkemmin näytteenotosta on Fimlabin laboratorio-ohjekirjassa.

Alla taulukoituna eri pyyntöjen hyvät ja huonot puolet. Taulukossa on vain vähäistä muutosta vuoden 2017 taulukkoon.

Mikä näyte

Hyvät puolet

Huonot puolet

Muuta

92539 -InABRSV

Herkkä. Tehdään ma-pe sekä epidemia-aikana la–su sekä arkipyhinä silloin kun näyte on saatu mikrobiologian laboratorioon klo 13.30 mennessä.

Ei tunnista yhtä monta virusta kuin 20956, joten RvirNhO on suositeltavampi arkea edeltävinä iltoina (su–to).

Tunnistaa A- ja B-influenssan lisäksi myös RSVn. Hinta 95,00 eur.

20956 –RVirNhO

Herkkä. Antaa A- ja B-influenssavastauksen lisäksi tuloksen myös 14:sta muusta hengitystieviruksesta, ml. RSV, adenovirus jne, joten suositeltavin.

Hitaampi kuin 92539. Arkipäivisin ennen klo 7 laboratorioon tulleet näytteet vastataan samana päivänä iltapäivällä.

Hinta 90,00 eur. Tehdään arkisin ja epidemia-aikaan joko lauantaina tai sunnuntaina. Näyteaikataulusta voi tiedustella puh 03-311 76571.

4746 -InfABAg

Halvin (17,00 eur)

Herkkyys vain 60–70 % luokkaa aikuisilla, joten negatiivinen tulos ei poissulje tautia.

Lapsipotilaat kts. alla. Sairaalaan otettavilta otetaan joko 92539 tai 20956.


Pienillä lapsipotilailla antigeeniosoitukset (4351-RSVAg, 4746-InfABAg) toimivat suuren virusmäärän johdosta merkittävästi paremmin kuin aikuisilla. Tulokset myös saadaan nopeasti ja niitä voidaan käyttää sairaalaan otettavan lapsipotilaan kohortointiin epidemia-aikana. Jos tulos on negatiivinen, harkitse nho-menetelmiä sairaalahoitoa vaativilla potilailla. Antigeeniosoitukset ovat lapsilla toistaiseksi ensisijaiset tutkimukset, mutta lasten päivystyksen tilanne on tänä vuonna muuttumassa. Tästä tiedotetaan erikseen.

Jos työskentelet avohoidossa, potilas ei ole immunosuppressiossa eikä yleiskunnon puolesta tarvitse sairaalahoitoa, niin epidemia-aikana kliininen epäily voi toki riittää eikä mitään näytettä tarvita.

Kaikista sairaalahoitoon otettavista, influenssankaltaista oireistoa potevista aikuispotilaista tulisi tutkia influenssa RVirNho- tai InABRSV-menetelmällä, sillä niissä tapauksissa influenssan varmistamisella tai poissulkemisella on merkitystä eristämisen ja oseltamiviirihoidon tarpeen kannalta.