Julkaistu 20.9.2018

Influenssarokotuskausi käyntiin lähiviikkoina – Taysissa saavutettiin viime kaudella ennätyksellisen hyvä kattavuus

Syksy on vielä alussa, mutta jo ensi kuun aikana päästäneen todennäköisesti aloittamaan ensimmäiset kausi-influenssarokotukset Taysin yksiköissä. Tulevan kauden tavoitteena on pitää yllä hyvää rokotuskattavuutta, joka saavutettiin viime kaudella.

Kaudella 2017–18 Taysin sairaaloissa tehtiin influenssarokotuskattavuuden oma ennätys. Taysissa hoitohenkilöstön ja lääkäreiden yhteenlaskettu rokotuskattavuus oli 98 prosenttia, joka on huomattavasti parempi luku kuin koskaan aiemmin. Tästä tuloksesta voidaan syystä olla ylpeitä.

Hyvää kattavuutta selittää osaltaan uudenlainen laskentatapa, jota on yhdenmukaistettu sairaanhoitopiirien kesken. Yhtenäisellä laskentatavalla pyritään saamaan aiempaa vertailukelpoisempia rokotuskattavuuslukuja, ja myös THL seuraa näitä tietoja.

Vaikka laskentatavan muutoksen jättäisi huomiotta, Taysissa otettujen rokotusten määrä lisääntyi runsaasti aiempaan nähden. Kaudella 2017–18 rokotuksia otettiin yli tuhat enemmän kuin vuosi aikaisemmin.

Laki edellyttää entistä parempaa rokotussuojaa

Maaliskuussa muuttuneen  tartuntatautilain tavoitteena on terveydenhuollon ammattilaisten aiempaa parempi rokotussuoja. Tays pääsi varsin hyvään tulokseen myös lakia silmällä pitäen. Omana tavoitteenamme oli yltää yli 90 prosentin influenssarokotuskattavuuteen. 

Lain muutos on herättänyt runsasta keskustelua ja kiistojakin erityisesti viime talven ja kevään aikaan. Koska lakimuutos on tuore eikä sen tulkinnasta ole vielä vakiintuneita käytäntöjä, myös joitain ylireagointeja on Suomessa sattunut.

Taysissa on valittu linja, jossa luotetaan jokaisen työntekijän omaan vastuullisuuteen. Hyviin tuloksiin päästään yhdessä vastuuta kantaen.

– Tämä osoittaa, että Taysin henkilökunta huolehtii hoitamiensa potilaiden turvallisuudesta,  infektiosairauksien osastonylilääkäri Jaana Syrjänen sanoo.

– Ottamalla rokotuksen työntekijä suojaa myös itseään ja läheisiään.

Aivan sataprosenttista kokonaiskattavuutta ei voi tavoitella, sillä aina on jonkin verran henkilöstöä, joka ei voi terveydellisistä syistä, lähinnä vakavan allergian vuoksi, ottaa rokotusta. Heitäkin turvaa se, että kaikki muut huolehtivat rokotussuojastaan.

Tämän vuoden rokote antaa suojan neljää influenssavirusta kohtaan

Henkilökunnalle tarjottava influenssarokote on tänä vuonna kolmen sijaan nelivalenttinen, eli se tarjoaa aiempaa laajemman suojan neljää influenssavirustyyppiä kohtaan.

Rokotteessa on kaksi A- ja kaksi B- virusantigeenia, jotka käynnistävät elimistön vasta-ainereaktion viruksia kohtaan. Tämänkin vuoden rokote on turvallinen. Samantyyppisiä pistettäviä rokotteita on käytetty jo 40 vuotta.