Kilpirauhassairauksien läheteohjeet ja konsultaatiot

Basedowin taudin silmäoireyhtymän epäilyt ja kilpirauhasen malignisuspektit epäilyt kiireellisellä lähetteellä, muut lähetteet ei-kiireellisinä.

Potilas pääsee hypertyreoosin vuoksi tehdyllä lähetteellä endokrinologin vastaanotolle 4–6 viikon kuluessa, joten välikokeita ei tarvitse ohjelmoida terveyskeskukseen. Liikatoimintaan kannattaa aloittaa Tyrazol-lääkitys ja antaa ohje kurkkukivun ja kuumeen varalta (PVK 24 h:n kuluessa).

Lähetteet tulee toimittaa mahdollisuuksien mukaan sähköisesti, vastaanottajaksi Tays sisätautien poliklinikka ja erikoisalanumeroksi 10E (endokrinologia). Kilpirauhasen malignisuspektien kasvaimien ja eutyreoottisten struumien lähetteet kannattaa ohjata suoraan kirurgille (vastaanottaja Tays KIR2, erikoisalanumero 20Y). Lähetteen käsittely nopeutuu, jos erikoisala on mainittu.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Seuraamme endokrinologisten sairauksien hoidon laatua systemaattisesti rekisterin avulla. Koska hoitotulokseen vaikuttaa potilaan aikaisemmat sairaudet ja viive oireiden alkamisesta erikoissairaanhoitoon ja diagnoosiin, kirjaamme systemaattisesti alla luetellut tiedot rekisteriimme. Jollei niitä ole mainittu lähetteessä, hoitaja soittaa potilaalle ja hankkii tiedot haastattelemalla ennen vastaanottoa.

  • Aikaisemmat sairaudet ja leikkaukset, etenkin diabetes, verenpainetauti, hyperkolesterolemia, valtimonkovettumatauti, syöpäsairaudet, uniapnea, keuhkosairaudet ja nivelrikko.
  • Tupakointitieto
  • Ajankohtainen lääkehoito annoksineen, myös luontaistuotteet ja ravintolisät
  • Hoitoon hakeutumisen syynä olevat oireet: kilpirauhasen toimintahäiriöön sopivat oireet, erityisesti rytmihäiriöt ja silmäoireet
  • Oireiden alkamisen ajankohta
  • Pituus, paino, verenpaine
  • Arvio yleisvoinnista
  • Laboratoriotutkimusten tulokset (PVK, TSH, T4-V, T3-V, ALAT, EKG). Jos laboratoriokokeet otettu muualla kuin Fimlabissa, laboratoriokokeissa on syytä mainita myös yksikkö ja viitealue, koska hormonimääritysten menetelmissä ja viitealueissa on suurta vaihtelua eri laboratorioiden välillä.
  • Mahdollisten kilpirauhasen kuvantamistutkimusten alkuperäiset lausunnot ja kuvat lähetteen liitteeksi. Bethesda-luokitus ohutneulatutkimuksen vastauksesta.
  • Mahdollinen silmälääkärin lausunto ja näkökenttätutkimusten tulokset liitteeksi.

Konsultaatiot

Konsultaatiot sähköisesti mahdollisuuksien mukaan.

Virka-aikana endokrinologia voi konsultoida puhelimitse: 03 311 69819. Kirurgikonsultaatiot virka-aikana 03 311 58956. Päivystysaikana konsultaatioista vastaa sisätautien osastopäivystäjä.