Lasten ortopedian läheteohjeet ja konsultaatiot

Pyydämme toimittamaan lähetteet sähköisesti, jos mahdollista.

Selkäkivut

Pitkäaikainen kouluikäisen selkäkipu: lähetä Taysiin, vaikka statuksessa ei kliinistä löydöstä ja rangan natiiviröntgen on normaali.

Selkärangan MRI:n (th-ranka tai LS-ranka kipualueen mukaan) voi ottaa tamperelaisilta Hatanpään sairaalassa terveyskeskuksen lähetteellä, jos lastenkirurgi sitä suosittaa. Kouluikäiselle voi MRI-tutkimuksen yleensä tehdä ilman anestesiaa.

Polvikivut

Pitkäaikainen kouluikäisen polvikipu: ota polven natiiviröntgen ja lähetä Taysiin.

Polven MRI:n voi ottaa tamperelaisilta Hatanpään sairaalassa terveyskeskuksen lähetteellä, jos lastenkirurgi sitä suosittaa. Kouluikäiselle voi MRI-tutkimuksen yleensä tehdä ilman anestesiaa.

Mobiili lattajalka

Jos jalkaholvi on joustava eli se kaartuu, kun jalalle ei varata, ja potilas on oireeton, ei tarvitse lähettää Taysiin. Fysioterapeutin ohjaus riittää, ei tukipohjien tarvetta.

Sisäänpäin kävelijät, pihtipolvet ja länkisääret

Symmetrisenä löydöksenä on yleensä fysiologinen tilanne, ei tarvitse lähettää Taysiin. Valokuvaa seurantaa varten – myös kuvakonsultaatio on mahdollinen.

Lonkan napsuminen

Yksittäisenä löydöksenä ilman mitään löysyyttä tai poikkeavuutta lonkkanivelessä on harmiton eikä potilasta tarvitse lähettää Taysiin.

Lonkkaluksaatiosta aina kiireellinen lähete, jossa kuvattava lonkkien kliininen tilanne.

Skolioosi

Lähetä, jos skoliometrilla rangan rotaatio on yli 6–8 astetta. Tamperelaiset: otettava ensin "selän tasapaino-rtg", ja jos siinä Cobbin kulma on vähintään 15–20 astetta, tehdään lähete.

Lähetteessä tarvittavat tiedot:

  • Terveydenhoitajan tai fysioterapeutin merkinnät skoliometrilukemista
  • Kasvukäyrät
  • Tytöillä kuukautisanamneesi
  • Mahdolliset selkäkivut ja suvun mahdollinen skolioosihistoria