Lasten yleiskirurgian ja urologian läheteohjeet ja konsultaatiot

Huomioi, että sähköiset lähetteet tai konsultaatiovastaukset palautuvat lähettäneelle lääkärille, ellei lähetteessä mainita toista lääkäriä tai tahoa jonne palaute tulee lähettää. Lähetteessä tulisi olla selkeästi, jos halutaan vain paperikonsultaatio. Muista statusmerkinnät. Huomioi myös oman tk-alueesi läheteohjeet, onko esimerkiksi omaa konsulttikirurgia saatavilla.

Kureutunut tyrä on yritettävä ensin reponoida avosektorilla. Mikäli tämä ei onnistu, on potilas lähetettävä päivystyksenä erikoissairaanhoitoon.

Hydroseele

Lähetä, jos on yli 4-vuotiaalla, ennen tätä vain, jos hydroseele on poikkeuksellisen kookas aiheuttaen iho-ongelmia, tai jos on nivustyräepäily.

Hydroseele ei vaurioita kivestä. Jos 4-vuotiaalla on jatkuvasti pienenemässä oleva hydroseele, voidaan sen häviämistä seurata useita vuosia.

Nivustyrä

Lähetä aina kun todetaan. Varoita kureutumisesta, joka tulee hoitaa päivystyksenä. Vauvojen tyrät tulee hoitaa kiireellisemmin kuin isompien lasten tyrät.

Napatyrä

Lähetä, jos yli 1- vuotiaalla, napatyrän kokoon katsomatta. Kiire ei ole, korjaus tehdään yleensä vasta ennen kouluikää. Napatyrässä on harvoin kureutumisoireita.

Fimoosi

Lähetä, jos esinahassa on arpinen rengas (BXO = balanitis xerotica obliterans) tai murrosikäisellä tiukka esinahka, oli arpinen tai ei. Syntymästä asti olleen tiukan esinahan oireilu kouluiässä voi olla BXO:n oireilua. Terve, tiukka esinahka menee "tötterölle", BXO sen sijaan kuroo nahkaa.

Balaniitti

Lähetä vain, jos esinahka on tiukka ja kolme vaikeaa, märkäistä balaniittia puolessa vuodessa, jolloin voidaan harkita ympärileikkausta.

Balaniitit kuuluvat yleisinä leikki- ja esikouluikään, hoitona kylvettelyt ja vain tarvittaessa antibioottivoide. Tarvittaessa ota Streptocult; jos se on positiivinen, aloita p.o. antibiootti.

Rituaalinen ympärileikkaus

Ei tehdä Taysissa lainkaan – ei lähetettä.

Päivä- ja sekakastelijat

Yli 5-vuotias (lähete lastentaudeille)

  • Poissuljettu: virtsatietulehdukset, ummetus
  • Vain jos perushoito annettu ja kontrolloitu ja silti potilas kastelee
  • Mielellään myös virtsateiden ja jäännösvirtsan ultraäänitutkimus tehty

Perushoito = säännöllinen virtsausohjelma (virtsaukset 2–3 tunnin välein, listat käytössä, kontrolloitu useaan kertaan), oxybutyniinilääkitys, kun virtsausohjelma ensin käynnistetty ja onnistuu.

Yökastelijat

Yli 5-vuotias (lähete lastentaudeille)

  • Lähetä vain harkiten! Kasteluhälytin ja Minirin-lääkitys tulee olla kokeiltuna, ja jos lisäksi on pientäkin päiväkastelua, on annettava päiväkastelijan perushoito.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

  • Tarkka kuvaus ongelmasta, oireista, virtsaamis- tai muista vaivoista
  • Muut sairaudet
  • Tiedot mahdollisista ultraääni- ja renografiatutkimuksista (PU-obstruktio), kuvat Taysin PACSiin, jos mahdollista
  • Valokuva genitaaleista (hypospadia) postitse tai skannattuna
  • Onko omassa keskussairaalassa annettu riittävästi tietoa mahdollisesta tulevasta leikkauksesta vai toivotaanko erillistä poliklinikkakäyntiä leikkauksen selvittämiseksi? Vanhemmilla on mahdollisuus keskustella leikkaavan lääkärin kanssa vielä leikkausta edeltävänä päivänä.

Konsultaatiot

Esimerkiksi virtsaumpitilanteessa lastenurologin puhelinkonsultaatio: 044 472 8165 (Lahdes-Vasama). Muulloin kiireetön lähete.