Rintakasvainkirurgian läheteohjeet ja konsultaatiot

Rintakasvainpotilaista tulee tehdä lähettävässä yksikössä kolmoisdiagnostiikka: palpaatio, mammografia ja ultraäänitutkimus sekä neulanäyte. Neulanäytteet ovat paksuneulanäytteitä. Myös kainalon epäilyttävistä imusolmukkeista tulee ottaa näyte (paksuneulanäyte, ei sytologista tutkimusta) lähettävässä yksikössä.

Rintasyöpälähetteet osoitetaan yleiskirurgialle aina kiireellisenä lähetteenä. Todettaessa uusi rintasyöpä aloitetaan suunniteltu hoito viimeistään neljän viikon kuluttua tutkimusten valmistumisesta (leikkaushoito tai tietyissä tilanteissa sytostaattihoito/hormonaalinen estohoito). Kaikki uudet rintasyöpälähetteet käsitellään moniammatillisessa meetingissä (kaksi kertaa viikossa) ennen potilaan kutsumista poliklinikalle.

Hyvänlaatuisen rintakasvaimen vuoksi pääsee potilas polikliiniseen arvioon yleensä neljän viikon kuluessa lähetteen saapumisesta.

Lähettävän lääkärin on tärkeätä kertoa potilaalle löydöksistä viimeistään silloin, kun lähete tehdään. Osa potilaista kutsutaan puhelimitse jo lähetteen saapumispäivänä polikliiniseen arvioon tai lisätutkimuksiin.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

  • perussairaudet, lääkitykset, toimintakyky, tupakointi
  • paino ja pituus tai BMI
  • tuumorin sijainti ja palpoituvuus
  • mammografia- ja uä-lausunnot sekä kuvat (lähetetään sähköisesti PSHP Pacsiin)
  • pad-lausunto (Fimlab pyytää erikseen tarvittavat lasit ja blokit)

Konsultaatiot

Rintakirurgian konsultti on tavoitettavissa arkisin virka-aikana numerosta 044 485 8956. Konsultilta saa ohjeita esim. tarvittavista esitutkimuksista tai koskien rintakasvainpotilaiden ongelmatilanteita. Iltaisin ja viikonloppuisin pehmytkirurgian aluetakapäivystäjä vastaa päivystyksellisistä rintakasvaimen vuoksi leikattujen potilaiden ongelmista.