Selkäydinvammojen läheteohjeet ja konsultaatiot

Epäiltäessä selkäydinvammaa tehdään tarvittavat diagnostiset tutkimukset tilanteen mukaan joko päivystyspoliklinikalla tai polikliinisesti lääkärin lähetteellä muilla erikoisaloilla (kirurgia, neurokirurgia, neurologia).

Akuuttivaiheen konsultaatiot Taysissa

Uudesta selkäydinvammapotilaasta tehdään konsultaatiopyyntö neurologian lehdelle sekä ilmoitus potilaasta mahdollisimman pian puhelimitse neurologiseen kuntoutusyksikköön (HNE1) joko lääkärille, puhelin 044 485 8618, tai tarvittaessa osastonhoitajalle, puhelin 044 485 8628.

Lähettäminen akuuttihoidon jälkeiseen osastokuntoutukseen Taysin ulkopuolelta

Lähetteet ohjataan neurologiseen kuntoutusyksikköön (HNE1). Lisäksi halutessaan voi potilaasta ilmoittaa puhelimitse joko lääkärille, puhelin 044 485 8618, tai osastonhoitajalle, puhelin 044 485 8628.

Selkäydinvammapoliklinikkaseuranta

Akuuttivaiheen jälkeen selkäydinvammapotilaiden jatkoseuranta sekä hoidon ja kuntoutustarpeen arvio tapahtuu selkäydinvammapoliklinikalla.

Selkäydinvammapoliklinikalle voidaan ohjata myös aiemmin vammautuneita, joiden seurantaa on ennen valtakunnallista asetusta toteutettu esimerkiksi perusterveydenhuollossa. Tällöin lähetteessä tulee olla liitteenä alkuperäiset potilaskertomustiedot vammautumisesta ja toteutetusta hoidosta ja kuntoutuksesta.

Lähetteet ohjataan selkäydinvammapoliklinikalle (HPSE), jossa lähetetyöryhmä (lääkäri ja kuntoutusohjaaja) suunnittelee lähetteen perusteella tarvittavat jatkoselvitykset ja vastaanottokäynnin sisällön.