Selkäydinvammojen läheteohjeet ja konsultaatiot

Epäiltäessä selkäydinvammaa tehdään tarvittavat diagnostiset tutkimukset tilanteen mukaan joko päivystyspoliklinikalla tai polikliinisesti lääkärin lähetteellä muilla erikoisaloilla (kirurgia, neurokirurgia, neurologia).

Jos selkäydinvamma todetaan, ohjataan potilas jatkoseurantaan ja hoidon sekä kuntoutuksen arvioon selkäydinvammapoliklinikalle.

Selkäydinvammapoliklinikalle voidaan ohjata myös aiemmin vammautuneita, joiden seurantaa on ennen valtakunnallista asetusta toteutettu esimerkiksi perusterveydenhuollossa. Tällöin lähetteessä tulee olla liitteenä alkuperäiset sairauskertomustiedot vammautumisesta ja toteutetusta hoidosta ja kuntoutuksesta.

Selkäydinvammapoliklinikan lähetetyöryhmä (lääkäri ja kuntoutusohjaaja) suunnittelee lähetteen perusteella tarvittavat jatkoselvitykset ja vastaanottokäynnin sisällön.

Konsultaatiot

Uudesta selkäydinvammapotilaasta tehdään neurologin konsultaatio sekä ilmoitus potilaasta mahdollisimman pian puhelimitse neurologian ja kuntoutuksen osastolle joko lääkärille, puhelin 03 311 63318, tai tarvittaessa osastonhoitajalle, puhelin 03 311 63334.

Kuntoutusohjaaja saa tiedon neurologian ja kuntoutuksen osaston lääkärin välityksellä.

Selkäydinvammapoliklinikalla lääkärien konsultaatiot ohjataan poliklinikan vastaavalle neurologille, puhelin 03 311 69695.