Tämä sivu on kirjoitettu selkokielelläPotilaana Taysissa

Periaatteemme on, että hoidamme Taysissa jokaista potilasta hyvin. Hyvä hoito on luotettavaa ja asiantuntevaa. Haluamme kohdella sinua yksilöllisesti, kuunnella sinua ja kunnioittaa tietosuojaasi. Tietojasi näkevät ja käsittelevät vain ne, joilla on siihen oikeus.

Suostumus tietojen antamiseen

Sairaalan henkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus. Henkilökunta ei saa ilman lupaasi antaa tietoja sairaudestasi ja hoidostasi muille sinua hoitaville tahoille tai läheisillesi. Voit kieltää potilastietojesi luovuttamisen jos haluat.

Lue lisää kohdasta Potilasrekisterit.

Tulkkipalvelut

Jos tarvitset tulkkausapua, kysy sitä hoitajilta. Tulkkaus äidinkielellesi on usein mahdollista järjestää.

Läheisten osallistuminen

Perheesi on tärkeä myös silloin, kun tulet hoitoon sairaalaan. Jos haluat, läheisesi voi tulla sinun kanssasi mukaan poliklinikalle. Läheisesi voi myös osallistua keskusteluihin, jotka liittyvät hoitoosi, ja olla mukana auttamassa sinua.

Läheiset voivat yleensä vierailla sairaalan osastoilla päivällä silloin, kun heille sopii. On kuitenkin tärkeää, että vierailijat ottavat huomioon sinun jaksamisesi sekä muut huoneessa olevat potilaat. Tarkempia ohjeita vierailuista saat osastolta. Voit myös lukea osaston vierailuohjeet kohdasta Toimipaikat.

Kun tulet leikkaukseen tai muuhun toimenpiteeseen, läheinen ei voi olla mukana koko ajan. Kutsukirjeessä tai osastolta saat tarkemmat ohjeet, missä läheisesi voi odottaa leikkauksen tai toimenpiteen ajan, ja koska hän voi soittaa ja tiedustella vointiasi.

Lue lisää kohdasta Vierailijoille ja läheisille.

Käsien pesu ja käsihuuhde

Pese kädet vedellä ja pesunesteellä,

  • kun huomaat, että kätesi ovat likaiset
  • kun olet käynyt vessassa
  • kun poistut huoneesta, jossa on ripulia sairastava henkilö.

Kuivaa kätesi huolellisesti pesun jälkeen ja laita käsihuuhdetta. Jos kätesi ovat tahmeat käsihuuhteen jälkeen, voit pestä kädet pelkällä vedellä.

Käytä käsihuuhdetta,

  • kun saavut osastolle, poliklinikalle tai potilashuoneeseen
  • kun poistut osastolta, poliklinikalta tai potilashuoneesta
  • ennen ruokailua.

Ruokailu

Jos olet vuodeosastoilla, saat joka päivä aamupalan, kaksi lämmintä ateriaa, päiväkahvin ja iltapalan.

Voit tulla päiväkahville ja iltapalalle osaston päiväsaliin, jos vointisi sen sallii. Muussa tapauksessa saat kahvin ja iltapalan vuoteeseen.

Kysymme sinulta ruokailuun liittyvät toiveesi ja erityistarpeesi, kun saavut osastolle.

Sairaaloiden ruokalistat ovat nähtävillä osastoilla.

Tarjoamme sairaalassa aterioita, jotka edistävät terveyttä. Ruuissa on siis käytetty pehmeää rasvaa ja suolaa kohtuullisesti. Ateriat ovat aina laktoosittomia.

Kun saat ruuasta riittävästi ravintoa, toivut nopeammin. Siksi on tärkeää, että syöt, vaikka ruoka ei aina maistuisi. Jos ruokahalusi on koko ajan huono, henkilökunta voi tilata sinulle ruokia, joista pidät. Voit myös saada ylimääräisiä välipaloja.

Poliklinikkapotilaat ja läheiset voivat syödä lounaan sairaalan henkilökunnan ruokasalissa. Lounas on maksullinen.

Lue lisää kohdasta Ravintolat ja kahvilat

Matkapuhelimen ja mobiililaitteen käyttö

Voit käyttää matkapuhelinta tai mobiililaitetta melkein kaikissa sairaalan tiloissa. Mobiililaitteita ovat tablettitietokoneet ja kannettavat tietokoneet.

Älä vie mobiililaitetta lähelle hoitolaitteita. Pidä mobiililaite vähintään käsivarren mitan etäisyydellä hoitolaitteista. Älä lataa mobiililaitetta hoitolaitteiden lähellä.

Pidä mobiililaite suljettuna lääkärikierron aikana ja kun olet vastaanotolla. Ota muut potilaat huomioon, kun käytät matkapuhelinta osastolla.

Matkapuhelimen ja mobiililaitteen käyttö on kokonaan kielletty paikoissa, joissa potilaaseen kytketyt laitteet voivat häiriintyä. Niitä ovat esimerkiksi leikkaussali, tehohoito ja heräämö.

Jos mobiililaitteen käyttö on kielletty, ei riitä, että laitat sen äänettömälle. Laitteesta täytyy sammuttaa virta kokonaan.

Langaton verkko (WiFi)

Taysissa on käytössä langaton verkko Tays_Wifi. Se on tarkoitettu potilaiden ja vierailijoiden käyttöön.

Näin kirjaudut langattomaan verkkoon:

  1. Ota mobiililaitteellasi yhteys langattomaan Tays_WiFi-verkkoon
  2. Jos laitteesi ei automaattisesti siirry hyväksymään käytön ehtoja, avaa mikä tahansa verkkosivu. Silloin ehtosivu avautuu.
  3. Kun olet hyväksynyt ehdot, voit käyttää verkkoa viikon kerrallaan.

Opetus- ja tutkimussairaala

Sairaalamme ovat opetus- ja tutkimussairaaloita. Hoitoosi voi siis osallistua sekä lääketieteen että sairaanhoidon opiskelijoita. Pätevä lääkäri tai hoitaja valvoo aina opiskelijoiden tekemiä tutkimuksia ja toimenpiteitä.

Sinulla on oikeus kieltää opiskelijoita osallistumasta hoitoosi. Jos olet huoltaja, voit tehdä kiellon lapsesi puolesta. Kielto ei vaikuta hoitoon mitenkään.

Sairaaloissamme tehdään tieteellistä tutkimusta. Kun olet potilaana, sinua saatetaan pyytää osallistumaan tutkimukseen. Tutkimukseen osallistuminen on aina vapaaehtoista. Sinulle kerrotaan ensin, mitä tutkimukseen osallistuminen tarkoittaa, ja voit sen jälkeen päättää, haluatko mukaan vai et. Tutkimukseen osallistumisesta laaditaan aina kirjallinen suostumus. Osallistumalla tutkimukseen voit omalta osaltasi olla mukana lääketieteen ja hoitomenetelmien kehittämisessä.

Savuton sairaala

Sairaalamme ja niiden alueet ovat savuttomia. Tupakointi on sallittu vain erikseen merkityillä paikoilla ulkona. Sairaaloiden kioskeissa ja kahvioissa ei myydä tupakointituotteita.

Kun olet sairaalassa, sinulla on oikeus tupakan vieroitushoitoon.

Lue lisää kohdasta Savuton sairaala.