Julkaistu 21.12.2017

PSHP:n laboratoriotutkimustulokset nähtävissä Omakannassa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin laboratoriotutkimustulosten arkistointi valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon on alkanut.

Potilastiedon arkisto on kansallinen palvelu, jonne terveydenhuollon yksiköt tallentavat potilastietoja omista tietojärjestelmistään. Potilaat ja asiakkaat voivat tarkastella arkistossa olevia itseään koskevia tietoja Omakanta-palvelussa. Arkisto toimii myös tietojen välittämisessä terveydenhuollon organisaatioiden kesken. 

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin laboratoriotietoja ei ole aiemmin arkistoitu. Niiden arkistointi aloitettiin 30.11.2017 Tays Valkeakoskella ja Tays Sastamalassa sekä 7.12.2017 Tays Keskussairaalassa. Laboratoriotietojen arkistoinnin käynnistyttyä asiakkaat voivat katsoa Omakanta-palvelusta myös PSHP:n laboratoriotutkimuspyyntöjä ja -tuloksia. 

Valtaosa laboratoriopyynnöistä ja -tuloksista näkyy Omakannassa lähes välittömästi. Joidenkin tutkimusten, esimerkiksi syöpämerkkiaineiden, tiedot näkyvät viiveellä, ja hoitava lääkäri käy tulokset läpi potilaan kanssa ennen niiden näyttämistä Omakannassa.

Omakannassa näkyvät vain ne laboratoriotutkimukset, jotka on tilattu Potilastiedon arkistoon liittymisen jälkeen. Vanhoja tietoja ei siis voi nähdä takautuvasti.

Jos Omakannassa näkyvät PSHP:n tiedot herättävät kysymyksiä, niistä voi olla yhteydessä kyseiseen hoitavaan yksikköön. Myös silloin kannattaa ottaa yhteys hoitavaan yksikköön, jos havaitsee virheen tai haluaa korjata Omakannassa näkyviä tietoja. Taysin yksiköitä koskevat korjauspyynnöt hoitaa PSHP:n potilaskertomuskeskus. Lisätietoa aiheesta on muun muassa täällä.

PSHP liittyi Potilastiedon arkistoon kesäkuussa 2015. Aiemmin arkistoon ovat siirtyneet potilaskertomustekstit, lääkemääräykset, riskitiedot, diagnoosit ja toimenpiteet.