Tämä sivu on kirjoitettu selkokielelläSavuton sairaala

Sairaalamme ja niiden alueet ovat savuttomia. Tupakointi on sallittu vain erikseen merkityillä paikoilla ulkona. Sairaaloiden kioskeissa ja kahvioissa ei myydä tupakointituotteita. Kun olet sairaalassa, sinulla on oikeus nikotiinikorvaushoitoon.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kuuluu

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on käytössä Savuton sairaala -toimintaohjelma. Se ohjaa henkilökuntaa savuttomuuteen ja kannustaa potilaita samaan. Potilaille ja henkilökunnalle tarjotaan vieroitusta tupakkatuotteista. Se on osa potilaiden hoitoa ja henkilöstön työhyvinvointia. Seuraamme vuosittain tehtävällä itsearvioinnilla, miten tavoitteemme toteutuvat.

Kysymme jokaiselta potilaalta hänen tupakoinnistaan. Kirjaamme tiedot hoitokertomukseen. Tupakoiva potilas saa tukea tupakoinnin lopettamiseen ja hänelle tarjotaan vieroitushoitoa. Potilas saa nikotiinikorvaushoitoa ollessaan sairaalassa. Annamme potilaan jatkohoitopaikkaan ohjeita, jotta vieroitushoitoa voidaan jatkaa siellä.

Tupakointi ja leikkaus

Jos tupakoit

  • leikkaus voi olla sinulle suuri riski
  • toivut leikkauksesta hitaammin kuin tupakoimaton.

Kehitämme Taysissa toimintamallia, jonka nimi on Tupakoimattomana leikkaukseen. Pyydämme potilaita lopettamaan tupakoinnin heti, kun leikkausta aletaan suunnitella. Tutkimukset osoittavat, että tupakointi pitäisi lopettaa viimeistään kaksi kuukautta ennen leikkausta. Jos et lopeta tupakointia, leikkaus voidaan joutua perumaan tai siirtämään.