Tays / allergiakeskus
Potilasohje 60.41.01

Ohjeita ihopistokokeeseen tulevalle

Yleistä ihopistokokeesta

Ihopistokoe eli prick-testi on välittömien yliherkkyysoireiden, kuten allergiseksi epäillyn nuhan, hengenahdistuksen tai ihottuman perustutkimus. Sen avulla tutkitaan herkistymistä muun muassa siitepölyille, eläinhilseille tai ruoka-aineille. Ihopistokoe voidaan suorittaa kaiken ikäisille ja se tehdään kyynärvarteen, mahdollisesti lisäksi myös olkavarteen. Testiaineet tiputetaan iholle pieninä pisaroina ja kunkin pisaran kohdalta ihon pintaa rikotaan kevyesti teräväkärkisellä lansetilla. Testitulos mitataan ja sen merkitys arvioidaan 15 minuutin kuluttua.

Reaktio ihopistokohdassa ei aina tarkoita allergista sairautta tutkittavalle aineelle eikä kielteinen tulos sulje pois allergiaa. Testi on siis vain yksi osatutkimus allergisia sairauksia tutkittaessa.

Ihopistokokeeseen valmistautuminen

Joidenkin lääkkeiden, erityisesti antihistamiinien, käyttö heikentää ihon reaktiokykyä.

Tämän vuoksi seuraavien lääkkeiden käyttö on tauotettava ennen ihopistokoetta:

Aikuiset ja yli 16-vuotiaat nuoret: tauko vähintään 5 vuorokautta ennen tutkimusta.

Alle 16-vuotiaat: tauko vähintään 3 vuorokautta ennen tutkimusta.

Suun kautta otettavat antihistamiinit: Aerinaze, Aerius, Alzyr, Atarax, Benadryl, Cetimax, Cetirizin (esim. Cetirizin Bmm Pharma, Cetirizin-Ratiopharm, Cetirizin Sandoz), Cirrus, Clarityn, Codesan Comp, Dasselta, Desloratadin (esim. Desloratadin Actavis, Desloratadin Teva), Duact, Gardex, Heinix, Histadin, Histec, Kestine, Kestine Lyo, Kestox, Levazyr, Levocetirizin (esim. Levocetirizin Ratiopharm, Levocetirizin Stada), Loratadin (esim. Loratadin Actavis, Loratadin Hexal), Nefoxef, Nocedan, Revitelle, Rinomar, Telfast, Tuulix, Xyzal, Zyrtec.

Antihistamiineja sisältävät nenäsumutteet ja silmätipat: Dymista, Emadine, Lastin, Livostin, Opatanol, Zaditen.

3 vuorokauteen ennen testausta: keskeytä kortisonivoiteita tai Protopic- ja Elidel-ihottumavoiteiden käyttö kyynär- ja olkavarsiin.

Yskänlääkkeet ja mielialalääkkeet saattavat vaikuttaa testituloksiin. Näiden lääkkeiden tauottaminen 5 vuorokautta ennen testipäivää olisi suositeltavaa, mutta vain mikäli tauko lääkityksessä ei tuota sinulle ongelmia. Jos olet epävarma lääkityksen tauottamisen vaikutuksista, ota yhteys hoidon määränneeseen lääkäriin.

Niveleen pistettävät kortisonilääkkeet eivät vaikuta testitulokseen.

Hengitettävät keuhkolääkkeet voit ottaa normaalisti.

Perusvoiteita voi käyttää koko keholle testausta edeltävään päivään asti. Pese kyynär- ja olkavarsien iho edellisenä iltana, mutta älä sen jälkeen enää rasvaa tätä ihoaluetta, koska rasvainen iho haittaa testausta.

Lopeta auringonotto ja valohoito viikkoa ennen ihotestiä.

Muuta huomioitavaa

Raskauden aikana testejä ei yleensä tehdä, koska raskaus voi vääristää testituloksia.

Ihotesti aiheuttaa iholla lievää nipistelyä ja kutinaa. Kutina menee ohi kuitenkin nopeasti, noin tunnin sisällä testin teosta. Ihotestin jälkeen saman päivän iltana tai muutaman testiä seuraavan päivän aikana testikohtiin saattaa ilmaantua pieniä nopeasti ohi meneviä paukamia, joilla ei nykykäsityksen mukaa ole merkitystä.

Pyydämme ottamaan yhteyttä kutsukirjeessä mainittuun puhelinnumeroon, mikäli:

  • käytössäsi on tablettimuotoinen kortisonilääkitys (esim. Hydrocortison, Medrol, Prednisolon, Prednison) suuremmalla kuin 20 mg:n päivittäisellä annoksella, sillä suuremmat hoitoannokset saattavat vaikuttaa testitulokseen.
  • kyynär- ja olkavarsien iholla on laajalti ihottumaa, sillä testit pyritään tekemään vain terveelle iholle.