Tays / allergiakeskus
Potilasohje 60.41.02

Ohjeita lapputesteihin tulevalle

Yleistä lapputestistä

Lappu- eli epikutaanitesti on viivästyneen kosketusyliherkkyysoireen perustutkimus. Viivästynyt kosketusyliherkkyys, esimerkiksi nikkeli- ja hajusteallergia, ilmenee useiden päivien tai viikkojen aikana vähitellen ilmaantuvana ihottumana oireita aiheuttavan aineen kosketusalueille.

Testi sisältää kolme käyntiä poliklinikalla. Ensimmäisellä käynnillä pieniin alumiinikupuihin pursotetut testiaineet kiinnitetään selän, olkavarsien tai harvemmin reisien iholle kuituteipin avulla. Toisella kerralla testiaineet poistetaan ja kolmannella käynnillä testireaktiot tarkistetaan.

Lapputesteihin valmistautuminen

Älä ota aurinkoa tai käy valo- tai solariumhoidossa neljään viikkoon ennen testiä, ei myöskään testin aikana, koska kyseiset hoidot heikentävät ihon reaktiokykyä ja testin luotettavuutta.

Älä sivele kortisonivoiteita tai Protopic- ja Elidel -nimisiä ihottumavoiteita selkään, olka- ja kyynärvarsiin 5 vuorokautta ennen lapputestejä, muualle iholla voit käyttää lääkevoiteita määräysten mukaisesti. Perusvoiteita saat käyttää testausta edeltävään päivään asti koko keholle.

Poista mahdollinen runsas ihokarvoitus olkavarsista, selästä ja reisien etupinnalta kaksi päivää ennen testiin tuloa, koska runsas karvoitus haittaa kuituteippien ihoon kiinnittymistä.

Käy suihkussa tai kylvyssä ennen testejä, koska puhtaalle iholle kuituteippi kiinnittyy hyvin.

Varaa testin ajaksi vaatetus, joka saa tahriintua. Testiaineet ja testimerkintätussin väri voivat levitä vaatetukseen.

Lapputestien aikana muistettavaa

Testialueet eivät saa kastua koko testirupeaman aikana. Saunassa, uimassa ja koko vartalon kastelevassa suihkussa ei siis voi testin aikana käydä.

Älä rasvaa testialuetta eikä sen läheistä ihoaluetta testipäivien aikana.

Vältä testien aikana hikoilua, fyysistä ponnistelua, tarpeetonta liikuntaa ja selkää, olkavarsia ja reisiä venyttäviä liikkeitä (esim. pyykinpesua, siivousta) sekä testialueen hankautumista (esim. kiristäviä vaatteita), jotta testiaineet pysyisivät kiinteässä kosketuksessa ihoon.

Kiinnitysteipin mahdollisesti irrotessa kiinnitä se uudelleen tavallisella ihollesi sopivalla laastarilla ja näytä irronneiden testiteippien alue hoitajalle.

Älä raavi testialueelle mahdollisesti nousevia kutisevia ihoreaktioita. Jos kutina on voimakasta, voit testien aikana käyttää antihistamiinilääkettä aiemmin saamasi ohjeen mukaan.

Lapputestien jälkeen huomioitavaa

Mikäli viimeisen testitarkastuksen jälkeen testialueelle ilmaantuu ihoreaktioita, pyydämme sinua ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä kutsukirjeessä olevaan Allergiakeskuksen puhelinnumeroon.

Muuta huomioitavaa

Raskauden aikana testejä ei yleensä tehdä, koska raskaudentila voi vääristää testituloksia.

Mikäli työsi on fyysisesti raskasta ja hikoilua aiheuttavaa, sairausloma on tarpeen testien ensimmäisinä päivinä, mahdollisesti koko testirupeaman ajan. Tarvittava sairauslomatodistus kirjoitetaan sinulle testin ensimmäisellä käynnillä.

Pyydämme ottamaan yhteyttä kutsukirjeessä mainittuun puhelinnumeroon, mikäli:

  • käytössäsi on tablettimuotoinen kortisonilääkitys (esim. Hydrocortison, Medrol, Prednisolon, Prednison) suuremmalla kuin 10 mg:n päivittäisellä annoksella, sillä suuremmat hoitoannokset saattavat vaikuttaa testitulokseen. Muita sisäisiä lääkkeitä voit käyttää ohjeiden mukaan.
  • selän tai olkavarsien iholla on laajalti ihottumaa, sillä testit pyritään tekemään vain terveelle iholle.