Tays / suu- ja leukasairaudet
Potilasohje 55.58.03

Hampaan poiston tai suussa suoritetun toimenpiteen jälkeen

Vältä haavan koskettelua

Jätä haava rauhaan. Poistokuoppaan on tarkoitus muodostua verihyytymä, joka suojaa sitä. Vältä tämän vuoksi koskettelua sormilla tai kielellä, syljeskelyä, huuhtelua tai haavan imeskelyä. Hampaanpoiston jälkeen verenvuoto pysähtyy parhaiten puremalla (huom. ei pureskelemalla) puhdasta sideharsotaitosta noin 20–30 minuuttia. Tämän voi toistaa tarvittaessa.

Ruokailu

Vältä ruokailua vähintään 2 tuntia tai kunnes puudutus on mennyt ohi. Ruuan ja juoman tulee olla viileää tai korkeintaan suun lämpöistä kahden ensimmäisen päivän aikana. Pehmeä ruokavalio on suositeltavaa 5–7 päivän ajan.

Jälkivuoto

Vähäistä jälkivuotoa saattaa esiintyä ensimmäisen vuorokauden aikana. Sideharsotaitoksen pureminen auttaa, myös kylmällä hautominen auttaa. Kylmähaudetta ei tule pitää yhtäjaksoisesti ihoa vasten puolta tuntia kauempaa, ettei tule paleltumaa. Kahvi, alkoholi ja tupakka saattavat aiheuttaa jälkivuotoa. Vältä tupakointia toimenpidepäivänä.

Kivun hoito

Kipua esiintyy normaalisti etenkin kahtena ensimmäisenä päivänä toimenpiteen jälkeen. Hampaan poiston jälkeen riittävät yleensä reseptivapaat tulehduskipulääkkeet, (aspirinia tai disperiniä ei tule käyttää, ne voivat aiheuttaa jälkivuotoa). Tarvittaessa lääkäri voi kirjoittaa reseptin vahvemmasta kipulääkityksestä. Kivun hoidossa on hyvä muistaa, että vielä aivan alkuvaiheessa oleva kipu on helpompi taltuttaa kuin voimakkaaksi yltynyt kipu.

Turvotus

Turvotusta voi leikkauksen jälkeen esiintyä. Normaalisti se häviää noin viidessä päivässä. Sitä voi ehkäistä ja vähentää hautomalla aluetta kylmällä noin puolen tunnin jaksoissa.

Suun puhdistus

Suun puhtaana pito on tärkeää, mutta se on syytä aloittaa vasta leikkauksen jälkeisenä päivänä. Aluksi kannattaa huuhdella suuta vedellä ruokailujen jälkeen ja harjata hampaat varoen leikkausaluetta. Puhdistuksen tueksi tulee käyttää desinfioivaa suunhuuhteluliuosta, esimerkiksi klorheksidiinipitoista Corsodyl® tai Paroex® -nimistä suuvettä viikon ajan.

Fyysinen rasitus

Ensimmäisten päivien aikana on vältettävä raskasta työtä tai muuta ruumiillista rasitusta, saunomista on myös syytä välttää leikkauksen jälkeen parin päivän ajan.

Ompeleiden poisto ja jälkitarkastus

Ompeleet ovat yleensä sulavia, ja lähtevät itsestään 2–3 viikon kuluttua toimenpiteestä. Mikäli käytetään sulamattomia ompeleita, voidaan ne poistaa 7–10 vuorokautta toimenpiteen jälkeen. Toimenpiteen tekijä määrittää jälkitarkastuksen tarpeen, ja tarvittaessa jälkitarkastukseen kutsutaan suu- ja leukasairauksien poliklinikalle.

Yhteystiedot                                

Mikäli et saa verenvuotoa loppumaan yllä mainituin keinoin, toimenpidealueella esiintyy jatkuvaa kipua tai turvotusta tai lämmönnousua usean päivän ajan, ota yhteys hoitavaan lääkäriin suu- ja leukasairauksien poliklinikalle. Viikonloppuna voit ottaa yhteyttä päivystävään hammaslääkäriin tai vaikeassa tapauksessa Taysin ensiapuun.

Suu- ja leukasairauksien poliklinikka arkisin kello 9–13, puhelin 03 311 64106.

Iltaisin ja viikonloppuisin yhteydenotot Päivystysapu, puhelin 116 117.