Tays / suu- ja leukasairauksien poliklinikka
Potilasohje 55.58.19

Oikomishoidon ylläpitovaihe

Ylläpitovaihe estää hampaiden palautumisen

Aktiivisen oikomishoidon jälkeen hoidossasi siirrytään hoitotulosta ylläpitävään vaiheeseen, eli retentiovaiheeseen, joka kestää keskimäärin 1,5 – 2 vuotta. Ylläpitovaiheen tarkoitus on estää hampaiden palautuminen takaisin vanhaan asemaansa, ja näin ollen se on yksi tärkeimmistä vaiheista hoidon onnistumisen kannalta. Jotta pitkän hoidon tulosta ei menetettäisi, purentasi tuetaan ylläpitokojeiden avulla.

Retentiolanka

Retentiolanka on etuhampaiden sisäpinnoille muovilla kiinnitettävä ohut metallilanka, joka pitää purentaa paikallaan. Retentiolanka on pysyvä ylläpitokoje, mikä tarkoittaa, ettei sitä poisteta myöhemmin.

Puhdistus

  • Pese hampaat huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnaa käyttäen.
  • Puhdista hammasvälit päivittäin. Retentiolangan kohdalta hammasvälit on hyvä puhdistaa hammasväliharjalla tai hammastikulla.

Retentiolevy

Retentiolevy on akryylista valmistettu suulaenlevy, joka ylläpitää yläleuan hampaiden asentoa. Levy on käytössäsi noin 1 – 1,5 vuotta. Ota se aina mukaasi vastaanottokäynneille.

Käyttö:

  • Levyä käytetään aluksi ympärivuorokautisesti, vain ruokailujen ja puhdistuksen ajaksi se otetaan pois.
  • Ylläpitovaiheen edetessä oikojahammaslääkärisi antaa ohjeita levyn käytön vähentämisestä. Jotta purenta ei pääsisi palautumaan, noudata hänen ohjeitaan tarkasti.

Levyn puhdistus:

  • Huuhtele levy aina, kun otat sen pois suusta.
  • Pese levy astianpesuaineella tai nestemäisellä saippualla aamuin illoin, silloin kun peset hampaasikin. Levyä varten kannattaa hankkia oma hammasharja.
  • Voit tehostaa levyn puhdistusta hankkimalla apteekista oikomiskojeille tarkoitettuja puhdistusaineita, kuten poretabletteja tai puhdistusliuosta.

Ylläpitokojeiden rikkoutuminen tai irtoaminen

Jos retentiolevysi rikkoutuu, hukkuu tai ei asetu paikoilleen, tai jos retentiolangastasi irtoaa muovia tai se irtoaa kokonaan, ota heti yhteyttä suu- ja leukasairauksien poliklinikkaan, puhelin 03 31164106, arkisin kello 9–13.

Jos retentiolanka irtoaa, kun hoitosi on jo päättynyt suu- ja leukasairauksien poliklinikalla, tulee sinun ottaa yhteyttä oman kunnan tai yksityispuolen hammashoitoon.