Tays / hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje PGH.30.16

Alkioiden luovuttaminen lapsettomuudesta kärsivän pariskunnan hoitoon

Omien lapsettomuushoitojen päätyttyä pakastetut alkiot voi luovuttaa toisen lapsettomuudesta kärsivän pariskunnan hoitoon.

Alkioiden luovuttaminen on mahdollista vain:

  • mikäli alkioita on pakastettuna vielä vähintään 3 kpl
  • nainen on hedelmöityshoidon hetkellä ollut alle 36 vuotias
  • hoidossanne ei ole käytetty luovutettuja sukusoluja

Mikäli harkitsette alkioiden luovuttamista lapsettomuudesta kärsivän pariskunnan hoitoon, teille varataan aika terveystarkastukseen hoitavaan yksikköönne. Terveystarkastuksen yhteydessä lääkäri kertoo teille lisätietoja luovuttamisesta ja teillä on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Terveystarkastuksen jälkeen käytte lahjasoluneuvonnassa yhdessä. Neuvontakäynnillä pääsette keskustelemaan oikeudellisista, eettisistä ja psykologisista seikoista luovuttamiseen liittyen.

Mikäli päätätte luovuttaa alkiot, allekirjoitatte luovutussuostumukset. Laboratoriomme ottaa teiltä samalla käynnillä verinäytteitä, joilla poissuljetaan useita tarttuvia tauteja, kuten hepatiitit, kuppa ja HIV, sekä kromosomipoikkeavuudet. Kaikki luovutukseen liittyvät käynnit ja tutkimukset ovat luovuttajille maksuttomia.

Hyväksytyt luovuttajat rekisteröidään Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon (Valvira). Hoidoista mahdollisesti syntyvällä lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus saada luovuttajien henkilötiedot Valvirasta. Tämä ei velvoita luovuttajia millään tavalla juridisesti tai taloudellisesti. Tätä tiedonsaamisoikeutta muilla henkilöillä, esimerkiksi lapsen vanhemmilla, ei ole. Luovuttajilla ei myöskään ole oikeutta saada tietää luovutetuista alkioista syntyneiden lasten tietoja.

Lisätietoa alkioiden luovuttamisesta saat lahjasoluhoitajilta. Lahjasoluhoitajan tavoitat arkisin klo 8-15 numerosta 03 311 63470.