Tays / hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje PGH.30.24

IVF-hoito

Hoidoissa käytetään lääkkeitä, joista suurin osa on Kela-korvattavia ja jotka näin ollen kerryttävät Kelan vuosiomavastuuta (577,66 e vuonna 2020). Kun vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lääkkeiden lisäkorvaukseen. Lisätietoja löydät Kelan sivuilta.

Koeputkihedelmöityshoidossa jo yhden hoitokerran lääkkeet ylittävät usein edellä mainitun lääkekaton. Lääkkeet ovat pääsääntöisesti pistoksia, pistäminen ohjataan sinulle täällä poliklinikalla. Hormonihoitoon liittyy jonkin verran suurentunut veritulppariski.

Munasolukeräys

Munasolukeräyspäivänä molempien puolisoiden täytyy olla paikalla. Munasolukeräyksessä annetaan vahvoja kipulääkkeitä, mikä estää autolla ajamisen saman päivän aikana. Munasolukeräykset tehdään arkipäivinä aamupäivisin, ja toimenpiteen jälkeen vointia seurataan parin tunnin ajan toipumishuoneessa ennen kotiuttamista. Kotiutumaan pääsee vain saattajan kanssa, ja kotona tulisi olla toinen aikuinen seuraavaan aamuun saakka. Toimenpidepäivän aamuna voi syödä normaalin aamiaisen.

Munasolujen keräykseen liittyy pieni verenvuodon ja tulehduksen riski. Tarvittaessa potilaalle annetaan suoneen antibioottia ennen toimenpidettä. Mikäli munasarjavaste on hyvin voimakas, tuorealkion siirtoa ei yleensä tehdä vaan alkiot pakastetaan hyperstimulaation välttämiseksi. Sairauslomaa kirjoitetaan potilaalle tapauskohtaisesti 3‒5 päivää. Puoliso saa päivästä käyntitodistuksen.

Pidemmästä matkasta tulevat voivat varata yöpymisen sairaala-alueella sijaitsevasta potilashotellista. Korvauksia hotelliyöpymisestä ja matkoista voi hakea Kelan verkkosivuilta löytyvällä kaavakkeella.

Alkion siirto

Alkion siirto on yleensä lyhyt, kivuton toimenpide, jossa alkio siirretään ohuella katetrilla kohtuun ultraääniohjauksessa. Täysi virtsarakko mahdollistaa ultraääniohjauksen ja helpottaa siirron toteuttamista.

Pääsääntöisesti teemme yhden alkion siirtoja. Myös yhden alkion siirrosta voi alkaa kaksosraskaus. Hedelmöityshoidoista alkavissa raskauksissa esiintyy keskenmenoja kuten spontaanialkuisissakin raskauksissa. Myös kohdun ulkopuolinen raskaus on mahdollinen.

Spontaanialkuisissa raskauksissa vastasyntyneiden lasten merkittävien rakennepoikkeamien esiintyvyys on 3‒4 prosenttia, koeputkihedelmöityshoidosta alkunsa saaneilla lapsilla vastaava luku on 4‒5 prosenttia.

Koeputkihedelmöityshoidon tulokset riippuvat useista tekijöistä, joista tärkein on naisen ikä. Alle 30-vuotiaalla tuorealkion siirto johtaa synnytykseen noin 40 prosentilla, 30‒34 -vuotiaalla noin 33 prosentilla, 35‒39 -vuotiaalla noin 25 prosentilla ja 40-vuotiaalla alle 20 prosentilla.

Lisätietoja: www.terveyskylä.fi