Tays / hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje PGH.30.02

Keltarauhashormoni-tuki alkionsiirron yhteydessä

Käyttötarkoitus

Käytössäsi on lääke, joka sisältää keltarauhashormonia. Sen tarkoitus on tarjota riittävä keltarauhashormonipitoisuus kohdun limakalvolle ja näin ollen tukea alkion kiinnittymistä. Keltarauhashormoni on raskautta ylläpitävä hormoni. Lääkitys voidaan toteuttaa joko suun kautta tai vaginaalisesti annosteltuna.

Aloitus ja annostus

Tuorealkionsiirron jälkeen

Lääkitys alkaa punktiosta laskettuna toisen päivän aamuna eli ______________. 

Suun kautta otettava lääke otetaan yksi tabletti aamulla ja kaksi tablettia illalla nesteen kera nautittuna.

Mikäli kyseessä on vaginaalisesti annosteltava lääke, lääke annostellaan sormin syvälle emättimeen kahdesti päivässä. Lääkkeen kerta-annos on 400 milligrammaa eli yksi kapseli. Laita lääke aamulla herätessä ja illalla nukkumaan mennessä.

Mikäli alkionsiirto tehdään, lääkitys jatkuu siirron jälkeen ja kuudentoista päivän kuluttua punktiosta voit tehdä raskaustestin. Saat siirron yhteydessä tarkan päivämäärän hoitajalta.

Pakastealkionsiirron jälkeen (luonnollinen kierto)

Lääkitys alkaa alkionsiirron jälkeen, siirtopäivänä illalla. Seuraavasta aamusta lähtien lääke otetaan kahdesti päivässä, aamulla herätessä ja illalla nukkumaan mentäessä.

Suun kautta otettava lääke otetaan yksi tabletti aamulla ja kaksi tablettia illalla nesteen kera nautittuna.

Mikäli kyseessä on vaginaalisesti annosteltava lääke, lääke annostellaan sormin syvälle emättimeen kahdesti päivässä. Lääkkeen kerta-annos on 400 milligrammaa eli yksi kapseli

Siirron jälkeen jatka lääkkeiden käyttöä sovitusti. Tee raskaustesti sinulle poliklinikalta ohjattuna päivänä.

HRT-kiertoon tehdyn pakastealkion siirron jälkeen

Lääkitys alkaa jo ennen alkion siirtoa, lääkärin sinulle ultraäänikäynnillä määräämänä päivänä. On tärkeää, että muistat aloittaa lääkityksen juuri sinulle määrättynä päivänä. Tällöin kohdun limakalvo on oikeassa vaiheessa alkiollesi siirtopäivänä. Mikäli et muistanut aloittaa lääkitystä sovitusti tai lääkitykseen on tullut taukoja, ota heti yhteyttä hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalle.

Lääke aloitetaan sinulle ohjatun päivän aamuna. Lääkkeen kerta-annos on 400 milligrammaa eli yksi kapseli. Laita lääke sormin syvälle emättimeen aamulla herätessä ja illalla nukkumaan mennessä.

Jatka myös Estradotin/Zumenonin käyttöä sinulle ohjatulla tavalla.

Siirron jälkeen jatka lääkkeiden käyttöä sovitusti. Tee raskaustesti sinulle poliklinikalta ohjattuna päivänä.

Raskaustesti ja lääkitys

Mikäli raskaustesti on positiivinen ja kyseessä on tuoresiirto tai luonnolliseen kiertoon tehty pakastealkion siirto:

Lopeta lääkitys raskaustestin jälkeen. Raskaus on alkanut. Et tarvitse erillistä verestä tehtävää raskaustestiä tuloksen varmistamiseksi, apteekin kotitestit ovat nykyään yhtä luotettavia. Tässä vaiheessa raskauden eteneminen ei edellytä ulkoista keltarauhashormonitukea.

Mikäli raskaustesti on positiivinen ja kyseessä on hormonikorvattuun kiertoon tehty siirto:

Raskaus on alkanut. Et tarvitse erillistä verestä tehtävää raskaustestiä tuloksen varmistamiseksi, apteekin kotitestit ovat nykyään yhtä luotettavia.

Lääkitys jatkuu raskausviikolle 10+0 saakka. Jatka molempia tukilääkkeitä aiemmin saamasi ohjeistuksen mukaisesti. On tärkeää, että huolehdit lääkityksen jatkuvuudesta. Lääkityksen keskeytyminen ennen aiemmin mainittua ajankohtaa voi aiheuttaa raskauden keskeytymisen.

Alkuraskauden ultraäänessä poliklinikallasi saat lääkäriltä tarkan päivämäärän, jolloin voit lopettaa tukilääkityksen. Lääkityksen voi tuolloin lopettaa kerralla, siinä vaiheessa raskautesi eteneminen ei edellytä ulkoista keltarauhashormonitukea.

Mikäli raskaustesti on negatiivinen, lopeta lääkitys, vaikka kuukautisia ei olisi kuulunutkaan. Joskus keltarauhashormonivalmiste riittää pitämään kuukautiset poissa, vaikka et olisikaan raskaana.

Joskus alkuraskauteen voi liittyä normaalistikin verenvuotoa, niin kutsuttua alkion kiinnittymisvuotoa. Tämä verinen vuoto voi joskus olla runsastakin, jopa kuukautismaista. Siksi on erittäin tärkeää, että teet raskaustestin ennen lääkkeen lopettamista.

Muista ilmoittaa hoitavalle yksikölle raskaustestin tuloksesta mahdollisimman pian!