Tays / hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje PGH.30.06

Munasolukeräys ja alkionsiirto

Tampereen yliopistollisen sairaalan hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka sijaitsee Finn-Medi 4 -rakennuksessa, 1. kerroksessa. Osoite on Arvo Ylpönkatu 4 (entinen Biokatu 4), Tampere, sisäänkäynti Ensitien puolelta. Poliklinikka on avoinna arkisin kello 8–15.

Voit tarkistaa oman saapumisaikasi osoitteesta www.omatays.fi. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla.

Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus (esimerkiksi henkilökortti, ajokortti tai passi).

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu Finn-Medi 4 -rakennuksen 1. kerroksessa hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan aulassa.

Ennen toimenpidettä

Ulkovaatteet voit ottaa mukaan toipumishuoneeseen, jonne sinut kutsutaan odotustilasta. Hoitaja haastattelee sinua ennen munasolujen keräystä.

Voit ottaa mukaan eväät, joita voit syödä keräyksen jälkeen. Rakennuksessa on myös ravintola. Tullessa ei tarvitse olla ravinnotta.

Pukeudu mukaviin vaatteisiin, jotka on helppo riisua ja pukea toimenpiteen yhteydessä.

Siemennestenäyte

Mies antaa siemennestenäytteen poliklinikallamme sitä varten varatuissa tiloissa. Joskus tarvitsemme uusintanäytteen saman päivän aikana.

Munasolujen keräys

Ennen munasolujen keräystä saat suun kautta esikipulääkkeen, toimenpiteen aikana saat sekä rauhoittavaa lääkettä että kipulääkettä, joka estää autolla ajamisen saman päivän aikana. Tämän vuoksi sinulla tulee olla hakija ja illan ja yön aikana joku seuranasi. Lisäksi laitamme kohdunsuulle paikallispuudutuksen. Keräys kestää 15–30 minuuttia. Puoliso tai tukihenkilö voi olla mukana munasolujen keräyksessä. Toimenpiteen jälkeen vatsalla voi esiintyä turvotusta ja jonkin verran kipuja.

Munasolukeräyksen jälkeen vointiasi seurataan 1–2 tunnin ajan ennen kotiutumista. Sinulle kirjoitetaan kaksi päivää sairauslomaa, mukaan lukien toimenpidepäivä.  Puoliso saa tarvittaessa todistuksen sairaalassa käynnistä. 

Alkionsiirto

Alkionsiirtopäivä ja -aika kerrotaan munasolujen keräyspäivänä ennen kotiinlähtöä. Ilmoittaudu hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan aulassa Finn-Medi 4 -rakennuksen 1. kerroksessa ilmoittautumisautomaatilla.

Toimenpide on kivuton ja kestää alle puoli tuntia. On toivottavaa, että virtsarakkosi on mahdollisimman täynnä alkionsiirtoon tullessasi. Siirrämme 1–2 alkiota. Puoliso voi olla mukana alkionsiirrossa.

Alkionsiirron yhteydessä saat myös päivän, jolloin sinun tulee tehdä raskaustesti.

Yhteenvetotiedot saamastasi hoidosta lähetetään myöhemmin sinulle ja sinua hoitavalle yksikölle.

Mikäli tuoresiirron jälkeen jää hyvänlaatuisia alkioita, ne voidaan pakastaa.

Toimenpidepäivistä peritään hinnaston mukaiset potilasmaksut. Lasku lähetetään postitse jälkikäteen.

Yhteystiedot

Tays hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka, ajanvaraus ja neuvonta, puhelin 03 311 66698