Tays / hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje PGH.30.14

Ovulaatiotestit

Ovulaatiotestejä on kahta tyyppiä: perinteinen ja digitaalinen ovulaatiotesti. Molemmat mittaavat LH-tasoa virtsassa pyrkien havaitsemaan ovulaatiota edeltävän LH-huipun. Digitaalinen ovulaatiotesti on perinteistä testiä kalliimpi, mutta tulkinta on yksiselitteisempää. Oikea tulkinta on tärkeää alkionsiirron/inseminaation oikealle ajoittamiselle. Alkionsiirrossa kohdun limakalvon on oltava juuri oikeassa vaiheessa sulatettavalle alkiolle, jotta kiinnittyminen olisi mahdollista.

Tämän ohjeen tarkoituksena on auttaa testituloksen oikeassa tulkinnassa, riippumatta siitä kumman testin valitset.

Tee testi iltapäivällä kello 12–16. Hormonipitoisuus on silloin korkeimmillaan. Huomioi puhelinpalvelun aukioloajat, erityisesti perjantaisin, jotta ehdit ilmoittaa positiivisesta tuloksesta.

Testi olisi hyvä tehdä vähintään kaksi tuntia pidättelyn jälkeen, jotta virtsassa on varmasti riittävä hormonipitoisuus.

Perinteinen testi

Perinteinen testi ilmoittaa testituloksen kahden viivan avulla. Virtsaan kastamisen jälkeen testiin ilmestyy aina kontrolliviiva. Kontrolliviivan vierelle ilmestyy kierron edetessä toinen viiva.

Tulkinta

  • Testiviiva ja kontrolliviiva ovat vähintään yhtä tummia = positiivinen testitulos. Tällöin voit ottaa yhteyttä poliklinikalle toimenpiteen varaamiseksi.
  • Testiviiva on kontrolliviivaa vaaleampi tai pelkkä kontrolliviiva = negatiivinen testitulos. Jatka testaamista ohjeistuksen mukaisesti seuraavana päivänä.

Joillakin haalea toinen viiva voi näkyä koko kierron ajan. Tällöin tämä testityyppi ei toimi sinulla.

Mikäli olet epävarma tulkinnasta, suosittelemme uusintatestausta digitaalisella testillä.

Digitaalinen testi

Digitaalinen testi ilmoittaa testin tuloksen näyttöruudulla. Testejä on kahta mallia.

Vanhempi malli, joka ilmoittaa vain negatiivisen tai positiivisen testituloksen. Tulosta on helppo tulkita.

  • Hymynaama = positiivinen testitulos. Testi on havainnut LH-huipun. Voit soittaa poliklinikalle.

  • Tyhjä ympyrä = testi on negatiivinen. Jatka testaamista ohjeistuksen mukaisesti seuraavana päivänä.

Uudempi malli on suunniteltu havaitsemaan myös LH-huippua edeltävän estrogeenihuipun. Malli on hyödyllinen spontaania raskautta yrittävälle, mutta voi aiheuttaa hämmennystä alkionsiirtoon tai inseminaatioon valmistautuvalle potilaalle.

  • Tyhjä ympyrä testi-ikkunassa = negatiivinen testitulos

  • Vilkkuva hymynaama = negatiivinen testitulos. Testi on havainnut estrogeenihuipun mutta ei LH-huippua. Tämä EI tarkoita positiivista testitulosta.

  • Tyhjä ympyrä tai vilkkuva hymynaama = jatka testaamista ohjeistuksen mukaisesti seuraavana päivänä.

  • Pysyvä hymynaama = positiivinen testitulos. Testi on havainnut LH-huipun. Voit ilmoittaa positiivisesta tuloksesta poliklinikalle.