Tays / hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje PGH.30.0
Tervetuloa hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalle
Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka (PGH) toimii osoitteessa Arvo Ylpönkatu 4, Finn-Medi 4 -rakennuksessa. Sisäänkäynti on Ensitien puolelta.
Teemme yhteistyötä samoissa toimitiloissa sijaitsevan Fimlab hedelmöityshoitolaboratorion kanssa. Laboratorio vastaa hedelmöityshoitoihin liittyvien sukusolujen ja alkioiden käsittelystä sekä säilyttämisestä.
Poliklinikallamme hoidetaan myös muita kuin lapsettomuuspotilaita, ja samassa tilassa toimii mm. lapsi- ja nuorisogynekologin vastaanotto. Lisäksi vastaamme transsukupuolisten potilaiden hormonihoidon aloituksesta ja seurannasta.
Vastaanottokäynneiltä ja toimenpidekäynneiltä peritään naiselta poliklinikkamaksu. Jos miehelle ohjelmoidaan tutkimuksia, tulee myös hänelle lasku käynnistä. Peruuttamattomista tai käyttämättä jääneistä vastaanottokäynneistä peritään hinnaston mukainen maksu. Mahdollisen esteen sattuessa pyydämme ilmoittamaan mahdollisimman pian peruutuksesta tai pyytämään ajan siirtämistä.
Poliklinikallamme työskentelee myös psykoterapeutti, jolle on mahdollista varata keskusteluaikoja. Psykoterapeutin käynneistä peritään poliklinikkamaksu; parikäynnin yhteydessä lasku tulee molemmille. Myös seksuaaliterapeutille on mahdollista saada aikoja.
Potilaaksi PGH:lle
Poliklinikallemme tullaan lääkärin kirjoittaman lähetteen perusteella. Täällä teitä hoitavat lisääntymislääketieteeseen perehtyneet naistentautien erikoislääkärit ja heidän ohjauksessaan myös erikoistuva lääkäri. Emme pysty järjestämään käyntejä aina samalle lääkärille, mutta hoidon jatkuvuus varmistetaan käyntimerkinnöillä, jotka näet myös itse omakannasta. Hoitajamme, joilla on kätilön tai sairaanhoitajan koulutus, vastaavat mm. vastaanottoaikojen antamisesta, verikoelähetteiden teosta ja lääkkeiden käytön ohjauksesta.
Lapsettomuuden selvittelyihin kuuluu sekä naisen että miehen terveydentilan läpikäynti. On tärkeää, että tulette ensikäynnille yhdessä ja täytätte huolella esitietokaavakkeet. Vastaanottokäynneillä tiedustelemme aina edellisten kuukautisten alkamisajankohtaa ja teemme ultraäänitutkimuksen emättimen kautta. Edellytämme, että miehen siemenneste on tutkittu ja sen vastaus on käytettävissä ennen ensikäyntiä. Tarjoamme lapsettomuushoitoja myös naispareille ja yksin lasta toivoville naisille.
Lapsettomuushoidot
Noin joka kuudes hedelmällisessä iässä oleva pariskunta kokee tahatonta lapsettomuutta. Suurimmalla osalla pariskunnista on taustalla jokin selittävä syy, mutta edelleen lapsettomuus jää selittämättömäksi jopa joka neljännellä parilla.
Tutkimusten jälkeen parin on hyvä keskustella keskenään, mihin he ovat yhdessä valmiita, vai toivovatko he hoitoja laisinkaan. Lapsettomuushoidot ovat pitkäjänteisyyttä vaativia hoitoja, jotka ovat vaativia niin henkisesti kuin taloudellisestikin ja edellyttävät parin sitoutumista erilaisiin aikatauluihin.
Löytyy lapsettomuudelle selitys tai ei, lapsettomuutta voidaan yleensä hoitaa. Nykyisillä hoitomenetelmillä noin 80 prosenttia hoitoon tulevista potilaista saa toivomansa lapsen.
Hoitomenetelmä valitaan yksilöllisesti jokaiselle pariskunnalle. Lapsettomuuden hoidossa hoitovaihtoehtoja ovat ovulaatioinduktio, inseminaatio ja koeputkihedelmöityshoito.
Hoidoissa käytetään lääkkeitä, 1oista suurin osa on Kela-korvattavia ja jotka näin ollen kerryttävät Kelan vuosiomavastuuta (592,66 e vuonna 2022). Kun vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lääkkeiden lisäkorvaukseen. Lisätietoja löydät Kelan sivuilta.
Ovulaatioinduktio- ja inseminaatiohoitojen sekä pakastealkiosiirtojen lääkekustannukset ovat yleensä lääkekattoa pienemmät. Koeputkihedelmöityshoidossa jo yhden hoitokerran lääkkeet ylittävät usein edellä mainitun lääkekaton.
Hoitokriteerit
Hedelmöityshoitoja julkisella puolella (Tays) voidaan tarjota, kun naisen ikä on alle 40 vuotta, BMI on alle 35 ja pariskunnalla on korkeintaan yksi yhteinen lapsi tai itsellisellä naisella korkeintaan yksi lapsi. Jos molemmilla puolisoilla on useampia lapsia aikaisemmista parisuhteista, hoitoja ei välttämättä tarjota, kuten ei myöskään sterilisaation jälkeen.
Hedelmöityshoitojen osalta poliklinikkamme toimintaa säätelevät hedelmöityshoitolaki, kudoslaki sekä julkisen sektorin kiireettömän hoidon perusteet. Ikä ja BMI-kriteerit perustuvat julkisen sektorin kiireettömän hoidon perusteisiin, joiden mukaan raskauden todennäköisyys tulee olla koeputkihedelmöityshoidossa yli 10 prosenttia.
Hoitokertojen määrä arvioidaan tapauskohtaisesti, esimerkiksi naisen yli 39 vuoden ikä tai huono hoitovaste voi rajata tarjottujen koeputkihedelmöityshoitojen määrää.
Ikä ja hedelmällisyys
Ikä on tärkein naisen hedelmällisyyteen vaikuttava yksittäinen tekijä. Hedelmällisin ikä tulla raskaaksi on naisilla 18–25 vuotta ja miehillä alle 35 vuotta. Hedelmällisyys alkaa laskea naisilla selvästi 30 ikävuoden jälkeen, ja 35-vuotiaana mahdollisuus tulla raskaaksi on merkittävästi aiempaa pienempi.
Yli 40-vuotiaalla naisella raskauden todennäköisyys on jo merkittävästi laskenut. Iän mukana myös keskenmenoriski kasvaa. Iän mukanaan tuomaan hedelmällisyyden laskuun ei voi itse vaikuttaa.
Elintavat ja hedelmällisyys
BMI-raja julkisella puolella toteutettaviin lapsettomuushoitoihin on 35. Vaikea ylipaino heikentää hoitotuloksia, voi olla este hoitotoimenpiteille, lisää keskenmenoriskiä ja raskauskomplikaatioiden todennäköisyyttä. Myös miehellä ylipaino alentaa hedelmällisyyttä ja laskee mieshormonitasoa.
Tupakointi alentaa naisilla hedelmällisyyttä ja aikaistaa vaihdevuosi-ikää. Miehen tupakointi alentaa hedelmällisyyttä ja heikentää siittiöiden kykyä hedelmöittää munasolu, myös silloin kun siemennesteparametrit ovat normaalit. Tupakointi huonontaa lapsettomuushoitojen tuloksia, ja edellytämmekin tupakoinnin lopettamista ennen hoitoja.
Alkoholin ja huumaavien aineiden käytön lopettaminen ennen raskauden alkamista on tärkeää tulevan lapsen terveyden kannalta. Runsas alkoholin käyttö alentaa hedelmällisyyttä ja laskee miehillä testosteronitasoa. Kannabistuotteiden käyttö on este lapsettomuushoidoille.
Hyvin runsas liikunta tai aktiivinen urheilu voi häiritä kuukautiskiertoa. Miehen raskas fyysinen harjoittelu tai runsas pyöräily voi heikentää siemennesteen laatua.
Mikäli sinulla on käytössä jokin säännöllinen lääkitys, tiedustele hoitavalta lääkäriltä jo ennen raskaussuunnitelmia, miten lääkkeitä käytetään raskausaikana ja millaista seurantaa pitkäaikaissairautesi vaatii raskausaikana.
Mikäli tarvitset kipulääkkeitä, parasetamoli on paras valinta sen jälkeen, kun ehkäisy jätetään pois. Tulehduskipulääkkeet kuukautiskierron puolivälissä voivat estää munasolun irtoamisen. Mikäli tarvitset kipulääkettä raskausaikana, parasetamoli on ensisijainen vaihtoehto. Jatkuvaa lääkitystä käyttävien miesten kannattaa myös tiedustella hoitavalta lääkäriltä, vaikuttaako sairaus ja käytetty lääkitys hedelmällisyyteen.
Mieshormonivalmisteiden ja lihasmassaa lisäävien anabolisten steroidien käyttö heikentää siemennesteen laatua. Vaikutus siittiömuodostukseen palautuu aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua hormonivalmisteiden käytön lopettamisen jälkeen, mutta osalla siihen voi kulua huomattavasti pidempi aika.
Kiveksien kohonnut lämpötila heikentää siemennesteen laatua. Vältä tiukkoja housuja ja esimerkiksi tietokoneen pitämistä sylissä pitkiä aikoja.
D-vitamiini- ja foolihappolisää suositellaan kaikille raskautta toivoville naisille. Mikäli olet ylipainoinen, sinulla on todettu sokeriaineenvaihdunnan häiriö tai käytössäsi on epilepsialääkitys, tarvitset tavallista suuremman foolihappoannoksen (1‒4 mg/päivä). Foolihappo suositellaan aloittamaan jo kolme kuukautta ennen ehkäisyn lopettamista.
Lisätietoja: www.terveyskylä.fi