Tays / hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje PGH.30.21

Transnaisen hedelmällisyyden säilyttäminen

Halutessasi sinulla on mahdollisuus pakastaa sukusolujasi hedelmällisyyden säilyttämiseksi. Pakastus tehdään hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalla Fimlab Hedelmällisyyslaboratorion tiloissa ja se tehdään ENNEN HORMONIHOIDON ALOITTAMISTA.

Tästä johtuen pakastus kannattaa ajoittaa ensikäynnin yhteyteen. Sukusoluja säilytetään pakastussopimuksella 6 vuotta, jonka jälkeen sinulta kysytään säilytyksen jatkamisesta.

Sukusolujen pakastaminen

Siemennestenäyte annetaan masturboimalla. Pakastus voidaan tehdä vain, mikäli hedelmöityshoitolain mukaiset infektioverikokeet on otettu alle 3 kk ennen pakastusta. Mikäli haluat pakastaa sukusolujasi ensikäynnin yhteydessä, sinun on käytävä alueesi laboratoriossa verikokeissa hyvissä ajoin ennen ensikäyntiä.

Sukusolujen pakastusta toivovan on soitettava mahdollisimman pian tämän lähetteen saapumisesta transhoitajalle puhelinnumeroon 03 311 64180 verikokeiden ohjelmoimiseksi. Lähetämme sinulle infektioverikokeisiin tarvittavan laboratoriolähetteen postitse tarvittavan pakastusesitietolomakkeen sekä näytteenanto-ohjeiden kera, ja varaamme sinulle samalla ajan sukusolujen pakastukseen. Samasta numerosta voit myös kysyä lisätietoja sukusolujesi pakastamisesta.

On tärkeää, että käyt laboratoriossa sinulle ohjeistettuna ajankohtana, sillä pakastukseen tultaessa infektioverikokeiden tulosten on oltava valmiina.

Voit kysyä lisätietoja hedelmällisyyden säilyttämisestä vielä ensikäynnin yhteydessä ja tehdä tuolloin lopullisen päätöksen pakastamisesta.

Pakastusta ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä, mikäli tarvittavia verikokeita ei ole otettu, joten on ensiarvoisen tärkeää, että olet yhteydessä poliklinikkaan, mikäli harkitset pakastusta.