Tays / Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje PGH.30.39

Vapaan hoitopaikan valinta ja lapsettomuushoidot Taysissa

Suomalaisilla on oikeus valita julkisen terveyshuollon hoitopaikkansa erikoissairaanhoidossa tietyin edellytyksin myös oman sairaanhoitopiirinsä ulkopuolelta. Terveydenhuoltolakiin perustuva valinnanvapaus koskee kiireetöntä hoitoa. Voit valita Tampereen yliopistollisen sairaalan hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan tutkimus- ja hoitopaikaksesi lapsettomuushoitojasi koskien vapaan hoitopaikan valintaan perustuen.

Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka on lähetepoliklinikka. Tarvitset lähetteen lääkäriltä. Lähetteessä on mainittava, että hakeudut hoitoon vapaan hoitopaikan valintaan pohjautuen, mikäli hakeudut hoitoon sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Vapaan hoitopaikan valinnan tehdessäsi sitoudut käymään kaikki kyseisen hoitokokonaisuuden käynnit valitsemassasi yksikössä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei esimerkiksi kiertoon liittyviä ultraääniä voi käydä oman alueen yksikössä tai yksityisellä klinikalla, vaan sinun tulee matkustaa Tampereelle jokaiselle käynnille.

Mikäli tulet raskaaksi, myös alkuraskauden ultraääni toteutuu Tampereella. Tämän jälkeen siirryt normaaliin neuvolaseurantaan omalle paikkakunnallesi. Normaaliin raskaudenseurantaan kuuluvat seulatutkimukset järjestetään oman neuvolasi kautta.

Kela korvaa sairauden vuoksi tehdyt matkat edelleen lähimpään hoitopaikkaan. Lähin hoitopaikka erikoissairaanhoidossa on Kelan mukaan yleensä koti- tai oleskelupaikkakunnan keskus- tai yliopistosairaala.

Valinnanvapaus ei koske päivystyksellistä hoitoa. Päivystyspotilaat hoidetaan asuinkunnasta riippumatta lähimmässä sairaalassa, jossa on tarvittava asiantuntemus ja valmius potilaan hoitamiseen.

Seuraavan kerran hoitavaa yksikköä voi vaihtaa aikaisintaan vuoden kuluttua hoitojen alkamisesta. Tämä on hyvä huomioida hoitopaikkaa valittaessa.

Terveydenhuollon kansallinen valinnanvapaus ei koske Ahvenanmaata. Suomessa mantereella asuva ei voi valita hoitopaikkaansa Ahvenanmaalta. Vastaavasti Ahvenanmaalla asuva ei voi valita Suomen julkisen terveydenhuollon palveluja, jotka sijaitsevat mantereella. 

Mikäli olet epävarma omasta tilanteesi, ole yhteydessä hormoni-  ja lapsettomuuspoliklinikan hoitajaan arkisin klo 8-14:

  • hoidot omilla sukusoluilla, lapsettomuushoitaja 03-31166698
  • hoidot lahjoitetuilla sukusoluilla, lahjasoluhoitaja 03-31163470.