Tays / ihotaudit
Potilasohje 60.00.13
Kylpy-PUVA
Yleistä tietoa valohoidoista ja kylpy-PUVA-hoidosta
Ultraviolettisäteilyyn perustuvia valohoitoja käytetään yleisesti erilaisten ihosairauksien, kuten atooppisen ekseeman ja psoriaasin, hoidossa. Kylpy-PUVA-hoito tarkoittaa valolle herkistävän lääkeaineen (Meladinine®) ja pitkäaaltoisen ultraviolettisäteilyn (UVA) yhteisvaikutusta. Valolle herkistävä lääke lisätään kylpyveteen. Kylvyn jälkeen hoidettavalle ihoalueelle annetaan valohoitoa. Hoito aloitetaan pienellä valoannoksella, jota lisätään hoidon edetessä. Hoitoa annetaan yleensä 2–3 kertaa viikossa yhteensä 15–30 kertaa, ihosairauden tyypistä ja vaikeusaseesta riippuen. PUVA-hoitoa ei anneta raskauden aikana, koska herkistävien aineiden vaikutuksia sikiöön ei tunneta.
Hoidon kulku valohoitopäivänä
Kylpy kestää noin 10 minuuttia. Kylpyveden tulee kastella joka kerta samat ihoalueet. Vältä aineen joutumista kasvoille, koska aine herkistää voimakkaasti valolle.
Valotuksen ajaksi silmät suojataan suojalaseilla. Sen lisäksi silmät on hyvä pitää suljettuina. Miesten tulee suojata sukuelimensä valotuksen ajaksi. Muutoin valotus voidaan antaa kaikille oireileville ihoalueille. Kasvot suojataan, ellei niissä ole valolla hoidettavaa ihottumaa.
Mikäli käytät piilolaseja, poista ne valotuksen ajaksi.
Valotus tapahtuu kylvyn jälkeen kaappimallisessa valohoitolaitteessa, johon hoitaja säätää kullakin hoitokerralla annettavan valotusajan.
Auringossa oleskelu on kielletty hoitopäivänä valohoidon jälkeen, koska aurinko voi polttaa lääkkeen herkistämän ihon vaatteidenkin läpi. Suojakäsineiden käyttö on suositeltavaa ulkona liikuttaessa ja autoa ajettaessa. Suojaa käsien lisäksi myös muut kylvetetyt ihoalueet auringonvalolta vähintään hoitopäivän ajan.
Sivuvaikutukset
Hoidon sivuvaikutuksena voi esiintyä ihon kutinaa, kuivumista, punoitusta ja muita ihotuntemuksia. Sivuvaikutukset ovat vaarattomia ja ohimeneviä, mutta niistä on hyvä ilmoittaa valohoitoa antavalle hoitajalle.
Muuta tärkeää tietoa valohoitojaksosta
Vältä kaikkea tarpeetonta oleskelua auringonvalossa koko hoitojakson ajan. Huomaa, että aurinko voi polttaa ohuiden vaatteidenkin läpi. Myös ikkunalasi läpäisee UVA-säteitä. "Keinoauringon" (esim. solarium) otto on kielletty PUVA-hoitojakson aikana. Hitsausvalo voi myös herkistää PUVA-hoitojakson aikana.
Iho kuivuu herkästi valohoidon aikana. Käytä ihon kuivumiseen hajusteetonta perusvoidetta. Joitakin perusvoiteita on saatavilla valotuksen jälkeiseen käyttöön myös valohoitoyksiköstä. Käytä ihotautilääkärin määräämiä lääkevoiteita ohjeen mukaan myös PUVA-hoidon aikana, ei kuitenkaan juuri ennen valotusta. Valotusta edeltävänä päivänä käytettyjä perus- ja lääkevoiteita ei tarvitse erikseen pestä iholta pois.
Poista ehostus kasvoiltasi suojalasien taakse jäävää silmämeikkiä lukuun ottamatta ennen valotusta. Muutkin kosmetiikka-aineet kuten partavedet, hajuvedet ja deodorantit saattavat valohoidon aikana ärsyttää ihoa, joten näiden käyttöä on hyvä välttää ennen valotusta. Myös kosmetologin suorittamaa ihonpuhdistusta on syytä välttää valotuspäivänä tai valotusta edeltävänä iltana.
Alkoholin käyttö PUVA-hoitojen aikana voi lisätä ihon palamisen riskiä.
Jotkut lääkeaineet herkistävät valolle. Kerro siis valohoidostasi muille hoitaville lääkäreille, mikäli he määräävät sinulle uutta lääkettä. On tärkeää ilmoittaa mahdollisesta uudesta lääkityksestä myös valohoitoa antavalle hoitajalle.
Ajanvaraukseen ja hoitomaksuihin liittyvää tietoa
Hoitoajat varataan hoitokäynnin yhteydessä. Pyydämme sinua noudattamaan varattua aikaa. Jos kuitenkin olet estynyt saapumasta, ilmoita siitä mahdollisimman pian valohoitajalle, puhelin 03 311 67660. Peruuttamattomasta ajasta peritään peruutusmaksu.
Voit myös lähettää meille viestin OmaTaysin Hoitokeskustelu-osion kautta kirjautumalla pankkitunnuksilla omatays.fi-sivulle. Tarvittava PIN-koodi on 1299.