Tays / ihotaudit
Potilasohje 60.00.29

PDT-hoito

Sinulle on varattu aika ihotautien toimenpideyksikköön ihomuutoksen hoitoa varten. Hoito on suunniteltu tehtäväksi PDT-hoidolla (fotodynaaminen terapia). Varaa käyntiä varten aikaa noin viisi tuntia.

Ennen hoitoon tuloa pese hoidettava alue saippualla. Älä laita iholle voiteita pesun jälkeen (ei edes perusvoidetta).

Hoitopäivän aamuna kasvainalue puhdistetaan ja peitetään herkistysvoiteella, jonka paikallaan pysyminen ja imeytyminen varmistetaan ohuella ihoon kiinnittyvällä muovikelmulla. Hoidon toinen vaihe tapahtuu noin 3–4 tunnin kuluttua.

Ihotautien toimenpideyksikössä ei ole mahdollisuutta vuodepaikkaan odotusaikana (3–4 tuntia). Ota tarvittaessa mukaan saattaja hoitopäivän ajaksi. Halutessasi voit poistua sairaalasta odotusajaksi.

Iltapäivällä hoidettavaa aluetta valotetaan PDT-valolla. Valotuksen aikana voi tuntua pistävää tai polttavaa kipua, joka voi kestää muutamia tunteja. Hoidetulla kasvainalueella saattaa esiintyä punoitusta, lievää turvotusta, hilseilyä, kutinaa ja rupeutumistakin hoidon jälkeen. Nämä muutokset häipyvät yleensä 1–2 viikon kuluessa. Harvoin voi hoidetulle alueelle jäädä muuta ihoa vaaleampi tai tummempi alue, mutta yleensä nekin häipyvät muutamien kuukausien kuluessa. Lähes aina kosmeettinen tulos on hyvä tai erinomainen. Ympäröivä terve iho ei reagoi hoidolle.

Hoidettu alue ei kaipaa erityistä jälkihoitoa. Mikäli alue erittää, voit tarvittaessa peittää sen tarttumattomalla sidoksella. Hoidettua aluetta saa kastella ja pestä normaalisti, myös saunassa voi käydä.

Tavallisimmin PDT-hoito toistetaan 1–2 viikon kuluttua.

Lisätietoja antavat ihotautien toimenpideyksikön sairaanhoitajat, puhelin 03 311 67549.

Voit myös lähettää meille viestin OmaTaysin Hoitokeskustelu-osion kautta kirjautumalla pankkitunnuksilla omatays.fi-sivulle. Tarvittava PIN-koodi on 8080.