Tays / ihotaudit
Potilasohje 60.00.27

Punahukka eli lupus erythematosus

Yleistä tietoa punahukka-taudeista

Punahukka eli lupus erythematosus eli LE-tauti on monimuotoinen tauti, joka iho-oireidensa perusteella jaetaan kolmeen alamuotoon. Diskoidi LE:lle (DLE) ovat ominaisia pään, ylävartalon ja yläraajojen tarkkarajaiset, hilsepintaiset, arpeutuvat läiskät. Systeeminen LE (SLE) puolestaan on yleistauti, jossa iho-oireiden lisäksi esiintyy mm. väsymystä, lämpöilyä, niveloireita ja poikkeavia laboratoriolöydöksiä. SLE:n tyypillisin iho-oire on poskiin paikantuva, pienistä näppylöistä koostuva karhea punoittava ihottuma, mutta ihottumaa voi esiintyä laajemminkin, erityisesti aurinkoa saaneilla ihoalueilla. Edellisiä harvinaisemman, subakuutin kutaanin LE:n (SCLE) iho-oire on myös omanlaisensa, joko rengasmaisista tai pikkuläiskistä muodostuva ihottuma, ylävartalolle ja yläraajoihin painottuen.

Miten punahukkaa hoidetaan?

Paikallishoitona käytetään kuuriluonteisesti lääkevoiteita, yleisimmin kortisonivoiteita, joskus myös takrolimuusi tai pimekrolimuusia sisältäviä voiteita. Lääkärin suosittelemaa voiteluohjetta on syytä tarkkaan noudattaa ihon ohenemisen estämiseksi ja hoitotehon varmistamiseksi. Lääkevoidetaukojen aikana iholle voi levittää pehmentäviä perusvoiteita.

Paikallishoidon lisäksi käytetään usein tablettilääkkeitä. Yleisimmin on käytössä hydroksiklorokiini (Oxiklorin). Tätä käytetään useimmiten vain valoisana vuodenaikana (esim maaliskuusta lokakuuhun), sillä iho-oireetkin ovat tällöin pahimmillaan. Lääkitys voi aiheuttaa pahoinvointia tai päänsärkyä, mutta vain erittäin harvoin ja vasta vuosien käytön jälkeen silmäsivuvaikutuksia. Mikäli näköhäiriöitä esiintyy hydroksiklorokiinilääkityksen aikana, on syytä käydä silmälääkärin tarkistuksessa ja mainita kyseisen lääkkeen käytöstä. Myös kortisonitabletteja käytetään erityisesti SLE-oireiden hoitona, joskus myös muita tablettilääkkeitä.

Valoherkkyys LE-taudissa

Useimpien punahukkapotilaiden iho-oireet pahenevat ultravioletti (UV) -altistuksessa. SLE-potilaiden yleisoireetkin voivat pahentua UV-säteiden vaikutuksesta. Niinpä kaikkien LE-potilaiden on syytä varoa liiallista UV-altistusta.

Missä UV-säteitä esiintyy?

Yleisimmin UV-säteille altistutaan auringossa. Auringonsäteissä on sekä pidempiaaltoista UVA- että lyhyempiaaltoista UVB-säteilyä. Kumpikin voi olla haitallista punahukkapotilaille. Luonnonauringon lisäksi solariumin ja ihottumahoitona käytettyjen valohoitojen teho perustuu UV-säteilyyn. Loistelamppu- ja hitsausvalossa on vain pieniä määriä UV-säteitä, kun taas tavallisten hehkulamppujen valo ei sisällä lainkaan UV-säteitä. Koska tavallinen ikkunalasi läpäisee UVA-säteitä, iho on suojattava myös kesäisillä automatkoilla.

Miten UV-säteiltä suojaudutaan?

Liiallisen auringonvalon välttäminen on tärkeintä. Vältä tarpeetonta ulkoilua erityisesti keväisin, kesäisin ja alkusyksyisin kello 11–16, jolloin auringonvalo on voimakkaimmillaan. Varjoisa paikka ja kevyt pilvipeite suodattavat vain noin puolet auringon UV-säteistä, joten ulkoilua pitää välttää keski- ja iltapäivän aikaan varsinkin etelänmatkoilla myös pilvisinä päivinä.

Varsinaisia rantalomia ja solarium-hoitoja on syytä välttää ja suojata iho hyvin auringolta vesillä sekä aurinkoisilla hangilla liikkuessa. Pitkähihainen paita ja pitkät housut ovat hyvä UV-suoja, mikäli kangaskuitu on tiivistä. Myös päähinettä on hyvä käyttää, sillä LE-ihottuma hakeutuu herkästi hiuspohjaan.

Auringonsuojavoiteita suositellaan paljaille ihoalueille. On hyvä tietää, että suojavoiteet eivät kuitenkaan koskaan anna iholle täyttä UV-suojaa. Suojakerroin ilmaisee voiteen tehon vain UVB-säteitä vastaan, ja antaa lupaamansa tehon, mikäli voidetta on levitetty riittävän paksulti ja riittävän usein. On suositeltavaa käyttää kunkin voidesarjan korkeakertoimisinta (vähintään 50), mielellään hajusteetonta voidetta. Koko vartalon voitelemiseen kuluu noin kaksi ruokalusikallista ja kasvojen, käsien, kaulan ja niskan alueelle noin teelusikallinen. Voidetta on hyvä lisätä 2–3 tunnin välein pidemmän ulkoilun yhteydessä sekä aina ihon kastumisen jälkeen. Auringonsuojavoiteet voivat ärsyttää, jopa allergisoida ihoa, mutta yleensä omalle iholle sopiva voide löytyy kokeilemalla eri valmisteita.