Tays / ihotaudit
Potilasohje 60.00.28

Syyhy

Instruction in English (link opens in a new window as a .pdf file)
Instruction in Ukrainian (link opens in a new window as a .pdf file)

Syyhy

Syyhyn (Scabies) aiheuttaa syyhypunkki. Punkit ovat hyvin pieniä ja elävät ihoon kaivamissaan käytävissä. Syyhypunkki on ainoastaan ihmisen loinen. Kutina ja näppylöinti johtuvat ihon herkistymisestä punkeille ja niiden eritteille. Syyhy on edelleen yleinen.

Oireet

Tavallisin syyhyn oire on kutina, mikä on hankalinta iltaisin ja öisin. Iholla on pieniä tai isompia näppyjä sekä raapimisrikkoumia. Eniten oireilevat yleensä sormet ja ranteet, kyynärtaipeet ja kainalot, vatsan alue, pakaraseutu sekä jalkaterät. Pieniä vesikelloja ja märkänäppyjä on melko usein. Ohuita viiden millimetrin pituisia kiemurtelevia punkin käytäviä löytyy useimmiten ranteista ja sormiväleistä. Koko ihon kattava karstasyyhy voi kehittyä vanhuksille sekä immuunipuutteisille henkilöille. Pikkulapsilla ja vanhuksilla syyhy voi levitä myös päänahkaan.

Leviäminen

Syyhypunkki tarttuu tiiviissä ihokosketuksessa ihmisestä toiseen. Tartuntoja saadaan seksin yhteydessä ja perhepiirissä. Ryhmissä, kuten lapsilla päivähoidossa tai vanhuksilla laitoshoidossa, syyhy leviää helpommin. Syyhyepidemioita esiintyy hoitolaitoksissa, jolloin sekä hoitohenkilökunta että läheiset voivat saada tartuntoja. Lyhytkestoinen kontakti, kuten kätteleminen ei yleensä johda tartuntaan. Syyhypunkki ei elä ihmiskehon ulkopuolella kahta vuorokautta enempää ja leviää siksi hyvin harvoin vuodevaatteiden välityksellä.

Itämisaika

Syyhypunkkitartunnan jälkeen on 2–6 viikon oireeton jakso. Sen aikana tartunta voi jo siirtyä henkilöstä toiseen. Uusintatartunnassa oireet alkavat nopeasti parissa päivässä.

Diagnoosi

Varma diagnoosi vaatii syyhykäytävien toteamisen. Lääkäri tai hoitaja voi löytää syyhypunkin käytävän päästä kaivamalla sen nuppineulalla mikroskopoitavaksi.

Hoito

Hoito on syyhypunkkiin kohdistuva lääkitys, käytössä olleiden vaatteiden vaihto sekä tartuttajan ja mahdollisten tartunnansaaneiden hoito. Nix-voiteella ja Scatol-tableteilla toistolääkitys viikon päästä on välttämätön hoidon tehon varmistamiseksi. Kaikki perheenjäsenet ja lähikontaktit, esimerkiksi eri osoitteessa asuva kumppani, hoidetaan samanaikaisesti ja samalla tavoin kuten potilas.

Syyhylääkitys

Syyhylääkkeet ovat ilman reseptiä saatava permetriinivoide (Nix®), reseptillä saatava ivermektiinitabletti (Scatol®) ja myös reseptillä saatava 10 % rikkivaseliini (ex tempore -valmiste).

Nix®-voide (permetriini; 30 g putkilo)

Yksi putkilo riittää aikuisen kertakäsittelyyn. Voide levitetään puhtaalle ja kuivalle iholle varpaankärjistä leuankärkeen, niskaan ja korvien seutuun. Voidetta levitetään myös hiuspohjaan ja kasvoihin (ei silmänympäryksiin), mikäli näillä alueilla on syyhyyn sopivaa oiretta tai löydöksiä, sekä aina alle kahden vuoden ikäisillä lapsilla ja vanhuksilla. Erityisen huolellisesti voidetta on levitettävä varpaiden- ja sormienväleihin, kynsireunuksiin, napaan, kainaloihin sekä nivusiin ja ulkoisiin sukuelimiin. Vaikutusaika on aikuisilla 8–15 tuntia ja pikkulapsilla 6–8 tuntia. Keskimääräiset yhteen hoitoon tarvittavat voidemäärät ilmenevät pakkauksen ohjeista. Imeväisille lääkäri määrää käsittelyajan. Hoidon lopuksi iho pestään vedellä ja saippualla. Jos käsien ja alapään pesu on välttämätöntä hoidon aikana, voidetta levitetään heti uudelleen näille alueille.

Nix®-hoito toistetaan viikon kuluttua. Myös perheenjäsenet ja lähikontaktit hoidetaan kahteen kertaan viikon välein.

Scatol®- tabletit (ivermektiini 3 mg tbl)

Ivermektiinin annos on 0,2 mg/kg, joten esimerkiksi 60kg painavan potilaan annos on 12 mg kerta-annoksena. Oireisille potilaille lääkitys uusitaan 1–2 viikon kuluttua. Ivermektiini otetaan aterian yhteydessä. Appelsiinimehun tai alkoholin nauttimista ivermektiinihoidon aikana tulee välttää. Ivermektiinillä on yhteisvaikutuksia joidenkin lääkeaineiden kanssa. Myös perheenjäsenet ja lähikontaktit hoidetaan kahteen kertaan 1-2 viikon välein.

10 % rikkivaseliini (ex tempore valmiste)

Rikkivaseliini levitetään puhtaalle ja kuivalle iholle kolmena peräkkäisenä iltana. Voide levitetään varpaankärjistä leuankärkeen, niskaan ja korvien seutuun. Voidetta levitetään myös hiuspohjaan ja kasvoihin (ei silmänympäryksiin), mikäli näillä alueilla on syyhyyn sopivaa oiretta tai löydöksiä, sekä aina alle kahden vuoden ikäisillä lapsilla ja vanhuksilla. Erityisen huolellisesti voidetta on levitettävä varpaiden- ja sormienväleihin, kynsireunuksiin, napaan, kainaloihin sekä nivusiin ja ulkoisiin sukuelimiin. Voide saa olla iholla 8–24 tuntia (mieluiten koko vuorokauden), sitten pestään pois ja iho kuivataan ennen uutta levitystä. Sopii käytettäväksi myös raskauden aikana ja alle 2 kuukauden ikäisille vauvoille. Rikkivaseliini haisee voimakkaalta ja haju saattaa tarttua hoidon aikana käytettäviin vaatteisiin. Perheenjäsenet ja lähikontaktit hoidetaan samalla tavoin kolmena peräkkäisenä iltana.

Muu hoito

Ensimmäisen syyhylääkityksen jälkeen syyhyihottumaa hoidetaan tarvittaessa voiteella, jossa on kortisonia ja antibakteerista ainetta (esimerkiksi Sibicort®). Voidetta levitetään kahdesti päivässä niin kauan kuin ihottumaa on jäljellä.

Vaatteiden käsittely

Molempien Nix- ja Scatol-hoitojen yhteydessä laitetaan käytössä olleet vaatteet, pyyhkeet ja vuodevaatteet tavalliseen 60 ºC konepesuun. Rikkivaseliinihoidon yhteydessä nämä tekstiilit pestään kolmannen hoidon yhteydessä. Käytä muovisia suojahanskoja laittaessasi tekstiilit pesuun. Käytä tällöin muovisia suojakäsineitä.

Myös ulkovaatteet (takit, hansikkaat, päähineet) tulisi pestä. Jos vaate ei kestä tavallista konepesua, se laitetaan muovipussissa pakastimeen vuorokaudeksi, tai pidetään huoneen lämmössä pussiin suljettuna kolmen vuorokauden ajan. Patja ja makuuhuone imuroidaan normaalisti.

Jälkioireilu

Syyhytartunnan aiheuttama kutina ja iho-oireilu kestää usein 2–4 viikkoa. Se johtuu ihon tulehdusreaktiosta eikä tarkoita syyhypunkkihoidon epäonnistumista. Omin päin ei pidä käyttää Nix®-voidetta kahta kertaa enempää, koska voide saattaa myös ärsyttää ihoa. Sekä Nix-voide että Scatol-tabletit ovat yleensä hyvin siedettyjä. Rikkivaseliini voi hieman ärsyttää ja kuivattaa ihoa. Hoito saattaa joskus epäonnistua eri syistä. Epäselvissä tapauksissa on mentävä uudelleen lääkäriin.