Tays / ihotaudit
Potilasohje 60.00.16

Syylän kotihoito

Tulosta ohje tästä

Syyliä ei yleensä tarvitse hoitaa vaan ne häviävät itsestään muutamassa vuodessa. Mikäli syylistä on huomattavaa haittaa, aloitetaan paikallishoito, jota on syytä jatkaa säännöllisesti ainakin 2 kuukauden ajan.

Syylän aiheuttaa virus, johon ei ole parantavaa hoitoa. Syylän paikallishoidolla pyritään voimistamaan omaa puolustusjärjestelmää, jotta syylät häviäisivät.

Kylvetä syylää lämpimässä vedessä 10 minuuttia. Kylvetyksen jälkeen hio iholta kaikki irtautuva syyläkudos hiekkapaperilla tai kynsiviilalla kertakäyttökäsineet kädessä.

Käytä syylään apteekista saatavaa pehmittävää paikallishoitoainetta tai salisyylilaastaria. Laita hoitoaine tai sopivan kokoinen pala salisyylilaastaria tarkasti syylän kohdalle, sillä hoitoaineet ärsyttävät tervettä ihoa. Hoitoaineen kuivuttua peitä syylä hydrokoillidilevyllä tai laastarilla. Uusi hoito kylvetyksineen kaksi kertaa viikossa.

Jatka hoitoa kunnes syylät ovat hävinneet tai ainakin 2 kuukauden ajan.

Syylän edellä kuvattu hoito kotona on tärkeää myös ennen syylän jäädytyshoitoa.

Huolellisella paikallishoidolla saavutetaan yhtä hyvät hoitotulokset kuin nestetypellä suoritetulla jäädytyshoidolla.

Apteekista saatavilla kotikäyttöön tarkoitetuilla jäädytyslaitteilla voidaan saada sormien syyliä paranemaan, mutta jalkapohjien syylien hoidossa niiden teho on huono.

Mikäli syyliä on runsaasti tai syylien kotihoito ei onnistu kotona, suositellaan syylien ohennushoitoa jalkojenhoitajan vastaanotolla