Tays / ihotaudit
Potilasohje 60.00.09

Tukisiteet ja lääkinnälliset hoitosukat

Tulosta ohje tästä

Turvotuksen estohoito eli kompressiohoito on tärkein hoitomenetelmä laskimoperäisen alaraajahaavan hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Tukiside/lääkinnällinen hoitosukka parantaa säären verenkierto-olosuhteita ja vähentää kudosturvotusta. Turvotuksen estohoitoa ei tule käyttää, mikäli raajan verenkierto on huono (jos ABI eli nilkka-olkavarsipaine on alle 0,5).

Turvotuksen estohoidon eli kompressiohoidon toteutus

Laita tukisiteet/lääkinnälliset hoitosukat jalkaan aamulla ennen vuoteesta nousua. Aloita tukisiteen sitominen varpaiden tyvestä. Etenesitomisessa tasaisesti kohti polvea. Lopeta sidonta kaksi sormen leveyttä polven alapuolelle. Kohdista voimakkain puristus nilkan seutuun ja vähennä puristusta polvea kohti. Oikea sidontatekniikka on osattava. Vähäelastiset sidokset sidotaan anatomisesti ja runsaselastinen joko tähkä- tai spiraalikuvioon. Runsaselastiset sidokset on poistettava yöksi. Siteitä laitetaan aina kaksi sidettä/jalka.

Mikäli joudut poistamaan tukisiteet tai lääkinnälliset hoitosukat päivän aikana, pidä jalkoja kohoasennossa vähintään 15 minuuttia ennen siteiden/sukkien uudelleen laittamista. Turvotuksen estohoito on tärkeää toteuttaa säännöllisesti. Tukisiteitä/lääkinnällisiä hoitosukkia on pidettävä aina jalkojen ollessa alaspäin.

Ohjeita käytäntöön

Lääkinnällisten hoitosukkien pukemiseen voit käyttää siihen suunniteltuja apuvälineitä, joita voit hankkia lääkinnällisiä hoitosukkia myyvistä liikkeistä. Muista pestä tukisiteet/lääkinnälliset hoitosukat aina niiden ollessa likaiset (noudata annettuja pesuohjeita). Tukisiteet/lääkinnälliset hoitosukat tulee uusia puolen vuoden välein.

Voit kysyä neuvoa

Hoitoosi liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä ihotautipoliklinikan haavahoitajaan, puhelin 03 311 67657.