Tays / ihotaudit
Potilasohje 60.00.12

Kapeakaistainen ultravioletti-B-hoito (UVB-hoito)

Yleistä tietoa valohoidoista ja UVB-hoidosta

Ultraviolettisäteilyyn perustuvia valohoitoja käytetään yleisesti erilaisten ihosairauksien, kuten atooppisen ekseeman ja psoriaasin, hoidossa. Niitä voidaan käyttää myös ennalta ehkäisevänä siedätyshoitona valoihottumaa sairastavilla. Kapeakaistaisessa UVB-hoidossa annetaan lyhytaaltoista UVB-alueen ultraviolettisäteilyä. Hoito aloitetaan pienellä valoannoksella, jota lisätään hoidon edetessä. Hoitoa annetaan yleensä 2–3 kertaa viikossa yhteensä 15 – 30 kertaa, ihosairauden tyypistä ja vaikeusaseesta riippuen.

Hoidon kulku valohoitopäivänä

Hoidon ajaksi silmät suojataan suojalaseilla. Sen lisäksi silmät on hyvä pitää suljettuina. Miesten tulee suojata sukuelimensä valotuksen ajaksi. Muutoin valotus voidaan antaa kaikille oireileville ihoalueille. Kasvot suojataan ellei niissä ole valolla hoidettavaa ihottumaa. Saat kaikki tarvittavat suojavälineet valohoitajalta.

Mikäli käytät piilolaseja, poista ne valotuksen ajaksi.

Hoito tapahtuu kaappimallisessa valohoitolaitteessa, johon hoitaja säätää kullakin hoitokerralla annettavan valotusajan.

Sivuvaikutukset

Hoidon sivuvaikutuksena voi esiintyä ihon kutinaa, kuivumista, punoitusta ja muita ihotuntemuksia. Sivuvaikutukset ovat vaarattomia ja ohimeneviä, mutta niistä on hyvä ilmoittaa valohoitoa antavalle hoitajalle.

Muuta tärkeää tietoa valohoitokuurista

Vältä kaikkea tarpeetonta oleskelua auringonvalossa koko hoitojakson ajan. "Keinoauringon" (esim. solarium) otto on kielletty valohoitojakson aikana.

Iho kuivuu herkästi valohoidon aikana. Käytä ihon kuivumiseen hajusteetonta perusvoidetta. Joitakin perusvoiteita on saatavilla valotuksen jälkeiseen käyttöön myös valohoitoyksiköstä. Käytä ihotautilääkärin määräämiä lääkevoiteita ohjeen mukaan myös valohoidon aikana, ei kuitenkaan juuri ennen valotusta. Valotusta edeltävänä päivänä käytettyjä perus- ja lääkevoiteita ei tarvitse erikseen pestä iholta pois.

Poista ehostus kasvoiltasi suojalasien taakse jäävää silmämeikkiä lukuun ottamatta ennen valotusta. Muutkin kosmetiikka-aineet kuten partavedet, hajuvedet ja deodorantit saattavat valohoidon aikana ärsyttää ihoa, joten näiden käyttöä on hyvä välttää ennen valotusta. Myös kosmetologin suorittamaa ihonpuhdistusta on syytä välttää valotuspäivänä tai valotusta edeltävänä iltana.

Jotkut lääkeaineet herkistävät valolle. Kerro siis valohoidostasi muille hoitaville lääkäreille, mikäli he määräävät sinulle uutta lääkettä. On tärkeää ilmoittaa mahdollisesta uudesta lääkityksestä myös valohoitoa antavalle hoitajalle.

Ajanvaraukseen ja hoitomaksuihin liittyvää tietoa

Hoitoajat varataan hoitokäynnin yhteydessä. Pyydämme sinua noudattamaan varattua aikaa. Jos kuitenkin olet estynyt saapumasta, ilmoita siitä mahdollisimman pian valohoitajalle, puhelin 03 311 67547 Peruuttamattomasta ajasta peritään peruutusmaksu.

Voit lähettää meille myös tekstiviestin numeroon 045 739 65953. Kirjoita viestiin nimesi, syntymäaikasi ja asiasi lyhyesti. Otamme sinuun yhteyttä seuraavana arkipäivänä.

Voit myös lähettää meille viestin OmaTaysin Hoitokeskustelu-osion kautta kirjautumalla pankkitunnuksilla omatays.fi-sivulle. Tarvittava PIN-koodi on 1299.

Lääkärissäkäynnin yhteydessä tapahtuvasta valotuksesta hoitomaksua ei peritä.