Tays / ihotaudit
Potilasohje 60.00.19

Voide-PUVA-hoito

Yleistä tietoa valohoidoista ja voide-PUVA-hoidosta

Ultraviolettisäteilyyn perustuvia valohoitoja käytetään yleisesti erilaisten ihosairauksien, kuten atooppisen ekseeman ja psoriaasin, hoidossa. Voide-PUVA-hoito tarkoittaa valolle herkistävän psoraleeni-nimisen lääkeaineen ja pitkäaaltoisen ultraviolettisäteilyn (UVA) yhteisvaikutusta. Voidetta sivellään hoidettavalle ihoalueelle ja 30–60 minuutin vaikutusajan jälkeen alue valotetaan. Hoito aloitetaan pienellä valoannoksella, jota lisätään hoidon edetessä. Hoitoa annetaan yleensä 2–3 kertaa viikossa yhteensä 15–30 kertaa, ihosairauden tyypistä ja vaikeusaseesta riippuen. PUVA-hoitoa ei anneta raskauden aikana, koska herkistävien aineiden vaikutuksia sikiöön ei tunneta.

Hoidon kulku valohoitopäivänä

Levitä voide hoidettavalle ihoalueelle 30–60 minuuttia ennen valotusta. Varo ettei voidetta joudu herkistettävän alueen ulkopuolelle. Juuri ennen UVA-valotusta pyyhi imeytymätön voide iholta paperilla.

Valotuksen ajaksi silmät suojataan suojalaseilla. Sen lisäksi silmät on hyvä pitää suljettuina. Mikäli käytät piilolaseja, poista ne valotuksen ajaksi.

Hoito annetaan valohoitolaitteella, johon hoitaja säätää kullakin hoitokerralla annettavan valotusajan.

Auringossa oleskelu on kielletty hoitopäivänä valohoidon jälkeen, koska aurinko voi polttaa lääkkeen herkistämän ihon vaatteidenkin läpi. Suojaa voidellut ihoalueet auringonvalolta suojakäsinein tai vaattein vähintään hoitopäivän ajan.

Sivuvaikutukset

Hoidon sivuvaikutuksena voi esiintyä ihon kutinaa, kuivumista, punoitusta ja muita ihotuntemuksia. Sivuvaikutukset ovat vaarattomia ja ohimeneviä, mutta niistä on hyvä ilmoittaa valohoitoa antavalle hoitajalle.

Muuta tärkeää tietoa valohoitojaksosta

Vältä kaikkea tarpeetonta oleskelua auringonvalossa koko hoitojakson ajan. Huomaa, että aurinko voi polttaa ohuiden vaatteidenkin läpi. Myös ikkunalasi läpäisee UVA-säteitä. "Keinoauringon" (esim. solarium) otto on kielletty PUVA-hoitojakson aikana. Hitsausvalo voi myös herkistää PUVA-hoitojakson aikana.

Iho kuivuu herkästi valohoidon aikana. Käytä ihon kuivumiseen hajusteetonta perusvoidetta. Joitakin perusvoiteita on saatavilla valotuksen jälkeiseen käyttöön myös valohoitoyksiköstä. Käytä ihotautilääkärin määräämiä lääkevoiteita ohjeen mukaan myös PUVA-hoidon aikana, ei kuitenkaan juuri ennen valotusta. Valotusta edeltävänä päivänä käytettyjä perus- ja lääkevoiteita ei tarvitse erikseen pestä iholta pois.

Alkoholin käyttö PUVA-hoitojen aikana lisää ihon palamisen riskiä.

Jotkut lääkeaineet herkistävät valolle. Kerro siis valohoidostasi muille hoitaville lääkäreille, mikäli he määräävät sinulle uutta lääkettä. On tärkeää ilmoittaa mahdollisesta uudesta lääkityksestä myös valohoitoa antavalle hoitajalle.

Ajanvaraukseen ja hoitomaksuihin liittyvää tietoa

Hoitoajat varataan hoitokäynnin yhteydessä. Pyydämme sinua noudattamaan varattua aikaa. Jos kuitenkin olet estynyt saapumasta, ilmoita siitä mahdollisimman pian valohoitajalle, puhelin 03 311 67547. Peruuttamattomasta ajasta peritään peruutusmaksu.

Voit lähettää meille myös tekstiviestin numeroon 045 739 65953. Kirjoita viestiin nimesi, syntymäaikasi ja asiasi lyhyesti. Otamme sinuun yhteyttä seuraavana arkipäivänä.

Voit myös lähettää meille viestin OmaTaysin Hoitokeskustelu-osion kautta kirjautumalla pankkitunnuksilla omatays.fi-sivulle. Tarvittava PIN-koodi on 1299.