Tays / sisätaudit, infektiopoliklinikka
Potilasohje 10.42.18

MRSA kevennyshoito Erisept CHG

Tulosta ohje tästä

MRSA-kevennyshoito vähentää MRSA-bakteerin määrää nenän limakalvoilla ja iholla, jotka ovat MRSA:n tavallisimpia olinpaikkoja ihmisessä. MRSA asustaa näissä paikoissa aiheuttamatta mitään oireita tai sairauksia, mutta sairaalahoidon yhteydessä se voi päästä esimerkiksi haavaan tai verisuonikatetriin ja aiheuttaa tulehduksen. Stafylokokkibakteerit kuten MRSA ovat yksi tavallisimmista hoitoon liittyvien tulehdusten aiheuttajista.

MRSA -kevennyshoito vähentää riskiä sairastua MRSA:n aiheuttamaan tulehdukseen sairaalahoidon yhteydessä. Lisäksi kevennyshoito pienentää MRSA:n leviämisen riskiä muihin samanaikaisesti sairaalassa hoidossa oleviin potilaisiin.

MRSA:n määrää vähennetään:

  1. nenän limakalvoille annosteltavalla antibioottivoiteella,
  2. ihon ja hiusten päivittäisellä pesulla bakteereihin tehoavalla pesuvaahdolla sekä
  3. ihon kanssa suorassa kosketuksessa olevien tekstiilien (vuodevaatteet, pyyhkeet, alus- ja yövaatteet, paita, housut ja sukat) pesulla ja vaihtamisella.

Näitä hoitoja suositellaan tehtäväksi viiden päivän ajan ennen sairaalaan tuloa
(tarkemmat ohjeet alla olevasta taulukosta).

Kohde

Käytettävä aine

Suoritustapa

Kuinka usein

Iho ja hiukset

Erisept CHG puhdistusvaahto (200 ml)

Apteekista ilman reseptiä

Vaahto hierotaan kostutetulle iholle ja hiuspohjaan, annetaan vaikuttaa 2 minuuttia ja huuhdellaan pois

Kerran päivässä viiden päivän ajan

Nenä

Bactroban Nasal 2 % nenävoide (3 g)

Apteekista reseptillä

Voidetta sivellään pumpulitikulla 1 cm pituinen annos molempien sierainten sisälle, jonka jälkeen voiteen levittämiseksi nenän siipiä hierotaan noin minuutin ajan

Kaksi kertaa päivässä viiden päivän ajan

Vuodevaatteet ja pyyhkeet

Pyykinpesuaine, normaali annostus

Pestään vähintään +60 ºC:ssa

Vaihdetaan puhtaisiin 1. hoitopäivänä ja tarpeen mukaan

Alusvaatteet, sukat ja yöpuku

Pyykinpesuaine, normaali annostus

Pestään soveltuvassa lämpötilassa

Vaihdetaan puhtaisiin päivittäin

Käyttövaatteet
(ei koske ulkovaatteita)

Pyykinpesuaine, normaali annostus

Pestään soveltuvassa lämpötilassa

Vaihdetaan puhtaisiin 1. hoitopäivänä ja tarpeen mukaan

Jos sinulla on kysyttävää MRSA -kevennyshoidosta ennen sairaalaan tuloa, voit tiedustella asiaa numerosta 03 311 66752.

Bactroban Nasal

Vaikuttava aine: Mupirosiini, joka on paikallishoitoon tarkoitettu antibiootti.

Lääkkeen ottaminen: Voidetta levitetään hoidettavalle alueelle ohuelti. Nasal-nenävoidetta sivellään molempiin sieraimiin pumpulipuikolla suunnilleen tulitikun pään suuruinen määrä. Lääkkeen ottamisen jälkeen sieraimet suljetaan painamalla nenää sivuilta useita kertoja. Kädet on pestävä aina lääkkeen levittämisen jälkeen. Sen joutumista silmiin on vältettävä. Muita paikallishoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ei saa käyttää samaan aikaan Bactrobanin kanssa.

Vaikutustapa: Mupirosiini estää bakteerien lisääntymistä, ja suurina pitoisuuksina se myös tappaa bakteereita.

Haittavaikutukset: Haittavaikutukset ovat harvinaisia. Nasal-voidetta käytettäessä nenässä voi joskus tuntua ärsytystä, ja aivastelu voi olla tavallista runsaampaa.

Säilytys: Säilytä huoneenlämmössä (alle +25°C:ssa). Ei saa jäätyä.

Tarkempia tietoja tuotteesta:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=far11301

Klooriheksidiini-pitoisen pesuaineen käytössä huomioitavaa:

  • Testaa ihopesuaineen soveltuvuus ennen käyttöönottoa. Jos tuote aiheuttaa ärsytystä, ota yhteys hoitavaan yksikköön
  • Kevennyshoidon aikana hiusten hoitoainetta saa laittaa ainoastaan latvoihin, ei hiuspohjaan
  • Kevennyshoidossa käytetty ihopesuaine saattaa kuivattaa ihoa. Ihon hyvästä kosteutuksesta ja rasvatasapainosta on huolehdittava. Kevennyshoidon aikana ei ole suositeltavaa käyttää ihovoiteita, jotka sisältävät anionisia aineita tai akrylaatteja, sillä ne heikentävät ihopesuaineen tehoa.
  • Desinfioivan ihopesuaineen kanssa soveltuvia ihovoiteita ovat ainakin alla luetellut perusvoiteet joita saa apteekista ilman reseptiä:
  • Aqualan Duo, Aqualan L, Aqualan Plus, Erisan Pro Protective, Erisan Pro Perusvoide

ERISEPT CHG Antiseptinen pesuvaahto

Käyttöalue: Ihon ja hiusten desinfioiva pesu erityistilanteissa. Tuote vähentää iholla olevien bakteerien määrää ja on tarkoitettu kuuriluontoiseen käyttöön.

Ominaisuudet: Erisept CHG Antiseptinen pesuvaahto sisältää neljä prosenttia klooriheksidiinidiglukonaattia. Erisept CHG on dermatologisesti testattu (lapputesti), eikä aiheuta yleisesti ärsytystä.

Käyttöohje: Levitä vaahto kostutetulle iholle esim. suihkupesun aikana. Huomioi, että kaikki ihoalueet tulee käsiteltyä. Pese myös hiukset. Koko vartalon ja hiusten pesuun tuotetta kuluu kerralla yhteensä noin 30 painallusta, henkilön koosta riippuen. Vältä tuotteen huuhtoutumista silmiin. Mikäli tärykalvo on rikki tai korvat on putkitettu, suojaa korvat. Huolellisen peseytymisen jälkeen huuhtele hiukset ja vartalo ja kuivaa ne puhtaalla pyyhkeellä. Tarvittaessa vaahtoa voi annostella kostutetulle pesukintaalle ja suorittaa desinfioiva pesu vuode-pesuna. Tuotetta käytetään ihon desinfioivaan pesuun kuuriluontoisesti, yhdestä kahteen kertaan päivässä. Anna tuotteen vaikuttaa ihon pesun aikana vähintään 1–2 minuutin ajan ennen huuhtomista. Noudata terveydenhuollon henkilöstön antamia ohjeita, mikäli olet saanut erityisohjeita tuotteen käytöstä.

Huomioitavaa: Mikäli aiemmin on todettu herkistymistä tai allerginen reaktio tuotteen ainesosille, erityisesti sen tehoaineelle (klooriheksidiinidiglukonaatti), tuotetta ei suositella käytettäväksi. Kun käytät tuotetta ensimmäisen kerran tai epäilet herkistymistä, kokeile sen soveltuvuutta pienellä ihoalueella. Levitä vaahtoa noin 3 x 3 cm alalle kyynärtaipeen alapuolelle. Mikäli ihoärsytystä (punoitusta, tuntuvaa kirvelyä tai ihottumaa) esiintyy pian levityksen jälkeen, ei tuotteen käyttöä pidä jatkaa. Samanaikaista saippuan, pesunesteiden tai shampoon käyttöä tulee välttää, sillä nämä tuotteet anionisia tensideitä sisältävinä vähentävät tuotteen mikrobisidista tehoa. Mikrobisidinen tehoaine klooriheksidiinidiglukonaatti on oto- ja neurotoksista ja vaurioittaa vakavasti silmiä. Klooriheksidiini ja natriumhypokloriitti (myös muut klooriyhdisteet) yhdessä aiheuttavat värjäytymiä tekstiilimateriaaleihin.

Koostumus: Aqua Vesi (liuotinaine), Klooriheksidiinidiglukonaatti (pinta-aktiivinen mikrobisidinen tehoaine), Decyl glucoside (hellävarainen pesevä ja vaahtoava tensidi), PEG-7 Glyceryl cocoate (ihoa suojaava ja hoitava aine), Glycerin (ihoa kosteuttava aine), Citric Acid (pH:n säätöaine, pH 6)

Varastointi: Säilytettävä yli +5 C lämpötilassa. Säilyy neljä vuotta valmistusajankohdasta. Avattu pakkaus on käytettävä 12 kuukauden kuluessa.

Tarkempia tietoja tuotteesta: www.kiiltoclean.fi/images/kiiltoclean/Tuotetiedotteet/tt_Erisept_Chg.pdf