Tays / infektiopoliklinikka
Potilasohje 10.42.22

MRSA-kantajuuden seurantaohje potilaalle

Ihmisen ikä, sairaudet ja ihon kunto vaikuttavat MRSA-kantajuuden häviämiseen. Jos sinulla ei ole vaikeita sairauksia tai pitkäaikaisia haavoja tai ihottumia, MRSA voi itsekseen hävitä.

MRSA-kantajuutta voidaan seurata MRSA-näytteitä ottamalla. Ensimmäiset näytteet voi ottaa vuoden kuluttua MRSA:n toteamisesta. Näytteet otetaan nenästä ja nielusta.

Sinulla on todettu MRSA-kantajuus  ____ / ____  _____

Sinulta voi ensimmäiset seurantanäytteet ottaa ______________ _______

Pyydä lähete MRSA-seurantanäytteille laboratorioon omasta terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta. Näytä tämä ohje lähetettä pyytäessäsi.

MRSA-kontrollinäytteitä ei voi ottaa antibioottikuurin aikana vaan aikaisintaan viikon kuluttua antibioottikuurin loppumisesta.

Jos kontrolliseulonnan tulos on negatiivinen, seuraavat seulontanäytteet voi ottaa

  • 3-4 kuukauden kuluttua ja
  • vuoden kuluttua

Jos kaikki kontrollinäytteet vuoden ajalta ovat negatiivisia, sinusta voi tehdä lähetteen Taysin Infektiopoliklinikalle MRSA-kantajuuden arvioimiseksi ja riskitiedon poistamiseksi. Lähetteen voi tehdä oman terveyskeskuksen tai työterveyshuollon lääkäri.

Jos MRSA-näytevastaus on positiivinen, seuraavat MRSA-näytteet voidaan ottaa noin vuoden kuluttua.

Lisätietoa kantajuuden seurannasta

Terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu ohje MRSA-kantajuuden seurannasta löytyy Pirkanmaan sairaanhoitopiirin nettisivuilta:

www.tays.fi  - Ohjeet - Ammattilaisille - Infektioiden torjunta- Mikrobikohtaiset ohjeet - Moniresistentit bakteerit - MRSA-ohjeet - MRSA-kantajuuden seuranta

Yhteydenotot

Tarvittaessa ohjeita voi tiedustella Taysin Infektioyksikön hygieniahoitajalta, puhelin 03 311 66752.