Tays / infektioyksikkö
Potilasohje 10.42.07

Ohje VRE:lle altistuneelle

Mikä on vankomysiinille resistentti enterokokki (VRE)?

Enterokokki kuuluu ihmisen suoliston normaaliin bakteerikasvustoon. Sen taudinaiheuttamiskyky on vähäinen ja tavallisin enterokokin aiheuttama infektio on virtsatietulehdus. Enterokokki voi joissain tapauksissa aiheuttaa infektioita entuudestaan vaikeasti sairaille potilaille. Kun enterokokki kehittää vastustuskyvyn sen hoidossa käytetyille antibiooteille, puhutaan vankomysiinille resistentistä enterokokista eli VRE:stä. VRE aiheuttaa samanlaisia infektioita kuin tavallinen enterokokki. VRE:n hoitoon on käytettävissä vähemmän antibiootteja kuin tavallisen herkän enterokokin hoitoon. Tästä syystä VRE:n leviäminen terveydenhuollossa on estettävä.

Miksi potilaista otetaan VRE-näytteitä?

Jos osastolla tai yksikössä hoidetulla potilaalta on löytynyt VRE, joudutaan yksikössä tutkimaan muutkin potilaat. Tämä on tärkeää, jotta voidaan tehokkaasti ehkäistä uudet tartunnat ja hoitaa potilaita oikeilla antibiooteilla, jos he sairastuvat infektioon.

Käsien desinfektio ehkäisee bakteereiden leviämistä

VRE tarttuu käsien välityksellä. Käsien desinfiointi käsihuuhteella on tärkein yksittäinen keino ehkäistä bakteereiden leviämistä. Myös sinun ja omaistesi käsien desinfioiminen käsihuuhteella on tärkeää aina ennen ruokailua, samoin potilashuoneeseen mentäessä ja sieltä poistuttaessa. WC-käynnin jälkeen kädet ensin pestään ja sitten desinfioidaan huolellisesti. Henkilökunta ohjaa sinua käsihuuhteen käytössä. Neuvomme sinua välttämään tarpeetonta liikkumista osaston yleisissä tiloissa.

VRE-seulontanäyte

VRE-seulontanäytteet otetaan kahtena peräkkäisenä päivänä. Näytevastaus saadaan 2-4 vuorokauden kuluessa. Saat tiedon tutkimusvastauksesta sinua hoitavalta henkilökunnalta.

Entä jos VRE todetaan?

Jos sinulla todetaan VRE, se ei vaikuta päivittäiseen elämääsi sairaalan ulkopuolella, mutta VRE -kantajuudesta on hyvä mainita aina, kun hakeudut lääkärin vastaanotolle tai muuhun terveydenhuollon yksikköön. VRE:n kantaja hoidetaan sairaalassa kosketuseristyksessä. Sillä tarkoitetaan potilaan sijoittamista yksin potilashuoneeseen, tai huoneessa voi olla muita VRE:n kantajia. Henkilökunta käyttää suojakäsineitä ja suojatakkeja tutkimus- ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä, tarvittaessa myös suu-nenäsuojusta. Mahdollinen VRE:n löytyminen ei vaikuta saamasi hoidon laatuun.