Tays / infektioyksikkö
Potilasohje 10.42.04

Ohje potilaalle jolla on todettu ESBL

Mikä ESBL on?

ESBL lyhenne tulee sanoista extended spectrum beta-lactamase. Kyseessä on eräiden bakteerikantojen ominaisuus hajottaa tavanomaisia infektioiden hoidossa käytettyjä antibiootteja, jolloin nämä antibiootit eivät tehoa näihin bakteereihin. ESBL:ää tavataan Escherichia coli ja Klebsiella lajeilla. Nämä bakteerit ovat tavallisia suolistobakteereita ja vain osa niistä on ESBL-kantoja. Joskus nämä bakteerit saattavat aiheuttaa infektion, tavallisin esimerkki tästä on virtsatieinfektio, jonka yleisin aiheuttaja E. coli on.

ESBL:n kantaja on henkilö, jolla on todettu ESBL-bakteeri. ESBL-kantajuus ei ole sairaus, vaan poikkeavuus elimistön tavallisessa bakteerikasvustossa.

ESBL-infektio on ESBL:n aiheuttama tulehdus. Virtsatieinfektiot ovat tavallisimpia ESBL:n aiheuttamia infektioita.

Potilaana sairaalassa tai terveyskeskuksen vuodeosastolla

Sairaaloissa ja muissa hoitoyksiköissä ESBL-bakteerin leviämistä pyritään estämään, koska sen aiheuttamien tulehdustautien hoitoon on tarjolla herkkiä bakteereja vähemmän antibiootteja.

Jos sinulla on todettu ESBL-Klebsiella, hoito sairaalassa toteutetaan kosketusvarotoimia noudattaen. Henkilökunta opastaa sinua toiminnassa. Koska kantajuuden kestoa ei tiedetä, jatketaan kosketusvarotoimia myös tulevilla hoitokerroilla. Hoitoon hakeutuessasi ESBL-Klebsiella -tieto on hyvä mainita, sillä se saattaa vaikuttaa mahdolliseen antibioottihoitoon.

Jos sinulla on todettu ESBL-E. coli, hoito toteutetaan tavalliseen tapaan, eikä sairauskertomukseesi tehdä riskitietomerkintää.

Pese ja desinfioi kädet WC-käyntien yhteydessä. Desinfioi kädet potilashuoneesta lähtiessä ja sinne palatessa sekä ennen ruokailua. Hoitohenkilökunta opastaa sinulle käsihuuhteen käytön.

Kotona huomioitavia asioita

ESBL:n kantajuus ei vaikuta elämään sairaalan ulkopuolella. Bakteerien leviämistä kotona voidaan ehkäistä tavallisilla kotihygieniakäytännöillä:

  • Pese kädet WC:ssä käynnin yhteydessä, ennen ruuan laittoa ja ennen ruokailua
  • Pese ja kuivaa kädet ennen haavojen ja katetrien käsittelyä ja sen jälkeen
  • Hammasharja, parranajokone ja muut hygieniatuotteet ovat henkilökohtaisia
  • Kodin puhtaudesta huolehtimiseen riittävät tavalliset puhdistusaineet
  • Pyykki pestään normaaliin tapaan
  • Jokaiselle varataan kotiin oma kylpypyyhe ja käsipyyhe