Tays / infektioyksikkö
Potilasohje 10.42.08

Ohje potilaalle jolla on todettu VRE

Mikä VRE on?

Sinulta otetussa bakteerinäytteestä on löytynyt VRE (vankomysiinille resistentti enterokokki) bakteeri. Enterokokki kuuluu ihmisen suoliston normaaliin bakteerikasvustoon. Se aiheuttaa harvoin tauteja, mutta se voi aiheuttaa tulehduksen silloin, kun elimistön vastustuskyky on alentunut. VRE-bakteeri on enterokokki, joka on kehittänyt vastustuskyvyn vankomysiinille ja joka voi samanaikaisesti olla vastustuskykyinen myös muille antibiooteille. Lääkkeille vastustuskykyisen bakteerin kuten VRE:n aiheuttaman tulehduksen hoitoon on käytettävissä vähän tehokkaita lääkkeitä. Siksi sen leviäminen sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon yksiköissä on estettävä.

VRE:n kantaja on henkilö, jolla on todettu VRE-bakteeri. VRE-kantajuus ei ole sairaus, vaan poikkeavuus elimistön tavallisessa bakteerikasvustossa.

VRE-infektio on VRE:n aiheuttama tulehdus.

Potilaana sairaalassa:

Sairaaloissa ja muissa hoitoyksiköissä VRE-bakteerin leviämistä pyritään estämään, koska sen aiheuttamien tulehdustautien hoitoon on tarjolla herkkiä bakteereja vähemmän antibiootteja.

VRE-kantajuustieto merkitään sairauskertomuksesi riskitietoihin. VRE-kantajuustieto on yleensä pysyvä. Sairaalassa sinulla on oma potilashuone tai sitten samassa huoneessa on saman bakteerin kantajia. Kaikki huoneessa kävijät noudattavat hyvää käsihygieniaa. Tämä tarkoittaa käsien desinfiointia aina ennen huoneeseen tuloa ja sieltä lähdettäessä. Henkilökunta ohjaa sinua ja omaisia käsihuuhteen käyttöön. Lähihoidossa henkilökunta käyttää suojakäsineitä ja kertakäyttöistä suojatakkia. Suojavaatetusta ei käytetä, jos huoneeseen pistäydytään tuomaan esimerkiksi lehteä tai ruokatarjotinta.

Hoitoon hakeutuessasi VRE-tieto on hyvä mainita, sillä se saattaa vaikuttaa mahdolliseen antibioottihoitoon.

Kotona huomioitavia asioita:

VRE:n kantajuus ei vaikuta elämään sairaalan ulkopuolella. Bakteerien leviämistä kotona voidaan ehkäistä tavallisilla kotihygieniakäytännöillä:

  • Pese kädet WC:ssä käynnin yhteydessä, ennen ruuan laittoa ja ennen ruokailua
  • Pese ja kuivaa kädet ennen ja jälkeen haavojen ja katetrien käsittelyä
  • Hammasharja, parranajokone ja muut hygieniatuotteet ovat henkilökohtaisia
  • Kodin puhtaudesta huolehtimiseen riittävät tavalliset puhdistusaineet
  • Pyykki pestään normaaliin tapaan
  • Jokaiselle varataan kotiin oma kylpypyyhe ja käsipyyhe