Tays / infektioyksikkö
Potilasohje 10.42.05

Tietoa MRSA:n kantajalle

MRSA on tavallisille antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri

Staphylococcus aureus on tavallinen bakteeri, jota on usein nenän limakalvoilla ja nielussa. Stafylokokkia, jolla on tavallista enemmän vastustuskykyä antibiooteille, kutsutaan Metisilliinille resistentiksi Staphylococcus aureukseksieli MRSA:ksi.

MRSA:n kantajaksi kutsutaan henkilöä, jolla on todettu MRSA-bakteeri elimistössään (esimerkiksi nenässä tai nielussa). MRSA-kantajuus ei ole sairaus, vaan pieni poikkeavuus elimistön bakteerikasvustossa. Kantajuus todetaan usein sairaalahoidon yhteydessä otetulla seulontanäytteellä nenän ja nielun limakalvoilta. MRSA voi löytyä myös bakteeriviljelynäytteestä, joka on otettu verestä, virtsasta tai muusta eritteestä.

MRSA-bakteerin säilyminen elimistössä on yksilöllistä. Osa MRSA:n kantajista ei enää kuukausien tai vuosien kuluttua kanna MRSA:ta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä seurataan suunnitelmallisesti alle 65-vuotiaiden MRSA-kantajuuden kestoa. Seurantaa ei tehdä henkilöille, joilla on kroonisia haavoja tai ihosairauksia. Saat seurannasta erillisen ohjeen, mikäli se koskee sinua.

MRSA-infektio on MRSA:n aiheuttama tulehdus. MRSA aiheuttaa samanlaisia infektioita kuin tavallinen stafylokokki. Se voi aiheuttaa esimerkiksi kynsivallintulehduksen, haavatulehduksen tai yleisinfektion. Nykyään on käytössä tehokkaita lääkkeitä, joilla infektio voidaan hoitaa. Suurin osa MRSA:n kantajista ei koskaan sairastu MRSA:n aiheuttamaan infektioon. Oireetonta MRSA:n kantajuutta ei hoideta antibiooteilla.

MRSA:n leviämistä sairaaloissa ehkäistään noudattamalla hyvää hygieniaa

Sairaaloissa hoidetaan vaikeasti sairaita potilaita. Lääkkeille vastustuskykyisten bakteereiden leviäminen vaikeuttaa näiden potilaiden infektioiden hoitoa. Siksi lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien leviämistä pyritään estämään. MRSA leviää kosketuksen kautta, joten tärkein keino ehkäistä MRSA:n leviäminen on hyvä käsihygienia. MRSA ei leviä ilman kautta.

Sairaalassa MRSA:n kantajalla on tavallisesti oma potilashuone tai samaan huoneeseen on sijoitettu muita saman bakteerin kantajia. Potilas itse ja kaikki huoneessa kävijät noudattavat hyvää käsihygieniaa. Henkilökunta ohjaa potilasta ja omaisia käsihuuhteen käytössä. Lähihoidossa henkilökunta käyttää suojakäsineitä ja kertakäyttöistä suojatakkia. Suojavaatetusta ei käytetä, jos huoneeseen pistäydytään tuomaan esimerkiksi lehteä tai ruokailutarjotinta.

MRSA ei estä sinua elämästä tavallista elämää

MRSA-kantajuus ei vaikuta elämään kotona, työpaikalla, harrastuksissa tai ihmissuhteissa. Voit tavata ystäviä ja sukulaisia entiseen tapaan. Kuten tavallisesti, pese kädet WC:ssä käynnin jälkeen ja ennen elintarvikkeiden käsittelyä. Jos sinulla on avoimia tai märkäisiä haavoja, älä mene uimahalliin tai yleiseen saunaan. Käytä siivouksessa tavallisia, kaupoista saatavia pesuaineita.

Terveiden henkilöiden riski saada MRSA-tartunta on pieni. Sinulta löydetty MRSA ei lisää läheistesi riskiä saada infektio.

Kerro MRSA-kantajuudestasi terveydenhuollossa asioidessasi

Kerro MRSA-kantajuudestasi sinua hoitavalle terveydenhuollon ammattilaiselle, esimerkiksi lääkärille, hammaslääkärille tai fysioterapeutille. Tämä on tärkeää hoitoa suunniteltaessa.

Sinun ei tarvitse kertoa MRSA-kantajuudestasi työpaikalla, harrastuksissa, koulussa, päiväkodissa tai muualla terveydenhuollon yksiköiden ulkopuolella.

Voit kysyä lisätietoja MRSA:sta hoitopaikastasi

Mikäli sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä sinua hoitaneeseen yksikköön.

Mikäli sinä tai puolisosi työskentelette tai opiskelette terveydenhuollossa tai sosiaalialalla, ota yhteyttä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hygieniahoitajaan, puhelin 03 311 66752.