Tays / sisätaudit, infektioyksikkö
Potilasohje 10.42.20

Tietoa piilevästä eli latentista tuberkuloosi-infektiosta

Tulosta ohje tästä

Mikä on latentti tuberkuloosi-infektio (LTBI)?

Henkilö on saanut tuberkuloositartunnan, mutta ei ole sairas. Tuberkuloosibakteeri on jäänyt elimistöön uinuvaan muotoon. Se voi herätä myöhemmin, mutta toistaiseksi elimistön puolustusjärjestelmä pitää sen hallinnassa. Henkilö on oireeton, eikä hän voi tartuttaa tuberkuloosia muihin.

Keneltä latentti tuberkuloosi-infektio tutkitaan?

Tutkimukset tehdään tartunnanjäljityksen yhteydessä alle 35-vuotiaille, joilla on lähipiirissä keuhkotuberkuloosiin sairastunut henkilö. Altistuneet, joilla on sairauden tai lääkityksen vuoksi suurentunut sairastumisen riski, tutkitaan iästä riippumatta.

Miten latentti tuberkuloosi-infektio tutkitaan?

Veritesti (IGRA, B-TbIFNg) kertoo, onko elimistö kohdannut tuberkuloosibakteerin. Veritesti otetaan aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua viimeisestä altistuksesta. Veritestin arvoa vähintään 1 IU/ml pidetään osoituksena tuberkuloositartunnasta. Testin avulla ei voi ennustaa, kenelle tulee kehittymään tuberkuloosisairaus.

Missä veritesti otetaan?

Testituloksen luotettavuuden kannalta on tärkeää minimoida kaikki mahdolliset häiriöt näytteen otossa ja käsittelyssä. Siksi olisi parasta, että tulet verikokeeseen Taysin Fimlabin poliklinikkalaboratorioon, mieluiten aamulla tai aamupäivällä. Veritesti voidaan ottaa maanantaista torstaihin klo 8-14. Arkipyhiä edeltävänä päivänä näytettä ei oteta.

Jos et pääse tulemaan Taysin Fimlabin poliklinikkalaboratorioon, kerro siitä etukäteen tutkimuksen määränneelle lääkärille tai hoitajalle. Näyte voidaan erityistapauksissa järjestää otettavaksi myös muissa Fimlabin toimipisteissä.

Miksi latenttia tuberkuloosi-infektiota pitäisi hoitaa?

Latentin tuberkuloosi-infektion hoidolla halutaan estää tuberkuloosiin sairastuminen. Piilevä tuberkuloosi-infektio voi herätä elämän jossain vaiheessa, jopa vuosikymmenien kuluttua, ja muuttua oireiseksi tuberkuloosiksi. Noin yksi kymmenestä latentin infektion saaneesta sairastuu myöhemmin tuberkuloosiin.

Suurin todennäköisyys uinuvan muodon kehittymiseen sairaudeksi on kahden vuoden sisällä tartunnasta. Elinikäiseen sairastumisriskiin vaikuttaa olennaisesti elimistön puolustuskyky. Iällä on merkitystä: alle 5-vuotiaat, teini-ikäiset ja nuoret aikuiset ovat suuremmassa riskissä sairastua. Puolustuskykyä heikentävät sairaudet ja lääkehoidot lisäävät sairastumisriskiä, samoin raskaus.

Lääkehoidolla voidaan estää tuberkuloositaudin kehittyminen valtaosalla hoidon saaneista.

Missä latenttia tuberkuloosi-infektiota hoidetaan?

Hoitopäätös tehdään yksilöllisen harkinnan ja keskustelun jälkeen. Hoito annetaan vain, jos henkilö on siihen halukas ja sitoutuu hoitoon. Hoitopäätökseen vaikuttaa olennaisesti hoitoon liittyvien haittavaikutusten yksilökohtaisen riskin arviointi. Hoito aloitetaan ja sitä seurataan erikoissairaanhoidossa ja se on maksutonta.

Ennen hoidon aloitusta varmistetaan, että tuberkuloositartunnan saaneella ei ole viitteitä tuberkuloosista, kuten tautiin viittaavia oireita, ja keuhkokuva on normaali. Tarvittaessa kerätään yskösnäytteet. Verikokeissa tarkastetaan hemoglobiini, valkosolut, maksa- ja munuaiskokeet ja hiv-testi.

Miten latenttia tuberkuloosi-infektiota hoidetaan?

Hoidossa käytetään tuberkuloosilääkkeitä. Lääkäri valitsee parhaiten sopivan lääkkeen tai lääkeyhdistelmän. Hoito kestää 3 – 6 kuukautta riippuen lääkeyhdistelmästä.

Voinko ottaa LTBI-hoidon raskauden aikana?

Jos raskautta vasta suunnitellaan, on järkevää viedä läpi LTBI-hoito ennen raskauden alkua.

Uinuva tuberkuloosi-infektio voi herätä raskauden aikana tai sen jälkeen. Raskauden aikana puhjennut tuberkuloosi on uhka sekä äidin että sikiön terveydelle ja voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen. Vastasyntyneen tuberkuloosi on hengenvaarallinen sairaus.

Tuberkuloosilääkkeet voivat aiheuttaa maksatulehduksen herkemmin raskauden aikana ja välittömästi synnytyksen jälkeen. Siksi päätös hoidon aloittamisesta tehdään yksilöllisen riskinarvion ja perusteellisen pohdinnan jälkeen. Tuberkuloosilääkkeet eivät aiheuta sikiölle vaaraa.

Pidä huolta itsestäsi

Ota yhteyttä lääkäriin, jos sinulle tulee pitkittynyttä yskää, limaisuutta, ysköksiä, ruokahaluttomuutta, laihtumista, voimakasta väsymystä tai yöhikoilua.

Lue lisää tuberkuloosista: www.tuberkuloosi.fi