Tays / keuhkosairaudet
Potilasohje 80.00.14

Keuhkopussin tähystys

Keuhkopussin tähystys (pleuroskopia) tehdään paikallispuudutuksessa. Toimenpiteessä poistetaan keuhkopussista nestettä, ja otetaan näytteitä ja koepaloja keuhkopussin nesteilyn syyn selvittämiseksi.

Valmistautuminen

Sinut kutsutaan osastolle toimenpidettä edeltävänä päivänä. Ole syömättä ja juomatta kuusi tuntia ennen tutkimusta. Älä tupakoi tutkimuspäivän aamuna.

Lääkitys

Ota sinulle säännölliseksi lääkitykseksi määrätyt sydän-, verenpaine- ja astmalääkkeet, mikäli lääkäri ei ole toisin määrännyt, pienen nestemäärän kera (korkeintaan puoli lasillista).

Jos sinulla on insuliinihoitoinen diabetes, ota yhteyttä diabeteshoitajaan tai lääkäriin tarkempien ohjeiden saamiseksi insuliinin annostelusta toimenpiteen yhteydessä.

Jos sinulla on puuduteaineallergia tai käytät verta ohentavia lääkkeitä (mm. Plavix, Pradaxa, Marevan, Xarelto, Eliquis, Brilique), ota etukäteen yhteyttä keuhkosairauksien poliklinikalle numeroon 044 472 2046.

Asetyylisalisyylivalmisteiden (mm. Primaspan, Aspirin) käyttöä saa jatkaa tähystykseen asti.

Pidä ___________________ lääkityksestä _____________ tauko.

Toimenpide

Tutkimus tehdään kylkiasennossa. Ennen toimenpiteen alkua saat esilääkkeet suonensisäisesti. Toimenpidekohta varmistetaan ultraäänilaitteella. Kyljen alue pestään ja suojataan steriilein liinoin. Toimenpidekohta puudutetaan. Tähystys kestää noin tunnin. Toimenpiteen lopuksi keuhkopussiin laitetaan imuletku (= dreeni) ylimääräisen nesteen poistamiseksi. Vointiasi seurataan koko tutkimuksen ajan seurantalaitteilla.

Toimenpiteen jälkeen vuodeosastolla

Vuodeosastolla vointiasi, imun toimintaa ja nesteen määrää tarkkaillaan. Tarvittaessa saat kipulääkettä. Dreeni poistetaan 1–5 vuorokauden kuluttua.