Tays / keuhkosairaudet
Potilasohje 80.00.03

Keuhkoputkien tähystys

Keuhkoputkien tähystys eli bronkoskopia tehdään paikallispuudutuksessa ohuella taipuisalla putkella, jonka päässä olevan kameran avulla keuhkoputkia voidaan tarkastella. Tutkimuksen yhteydessä on mahdollista ottaa näytteitä keuhkoputkien limaeritteestä tai pieniä kudospaloja limakalvolta.

Kutsumme kaikki potilaat keuhkoputkien tähystykseen aamun aikana. Kutsussa oleva aika ei ole tutkimusaika, vaan järjestys määräytyy päivän aikana. Varaa käyntiin aikaa seitsemän tuntia. Ole syömättä ja juomatta kuusi tuntia ennen tutkimusta. Älä tupakoi tutkimuspäivän aamuna.

Lääkitys

Ota sinulle säännölliseksi lääkitykseksi määrätyt sydän-, verenpaine- ja astmalääkkeet, mikäli lääkäri ei ole toisin määrännyt, pienen nestemäärän kera (korkeintaan puoli lasillista).

Jos sinulla on insuliinihoitoinen diabetes, yleisohje on, että aamun pitkävaikutteisesta insuliinista voi pistää 2/3 ja lyhytvaikutteista (ateriainsuliinia) ei oteta aamulla. Jos sairautesi vaatii tiukkaa tasapainoa, ota yhteyttä diabetestasi hoitavaan hoitajaan tai lääkäriin.

Jos käytössäsi on verta ohentava lääkitys (mm. Plavix, Pradaxa, Marevan, Xarelto, Eliquis, Brilique), ota etukäteen yhteyttä keuhkosairauksien poliklinikalle numeroon 044 472 2046. Asetyylisalisyylivalmisteiden (mm. Primaspan, Aspirin) käyttöä saa jatkaa tähystykseen asti.

Pidä ___________________ lääkityksestä _____________ tauko.

Keuhkoputkien tähystyksen suorittaminen

Halutessasi saat rauhoittavan lääkityksen ennen tutkimusta. Nielu ja hengitystiet puudutetaan suihkein. Tähystys tehdään taipuisalla tähystimellä joko nenän tai suun kautta. Tähystys kesto on 10–30 minuuttia. Tarvittaessa voidaan käyttää rauhoittavia lääkkeitä.

Kotiinpääsy

Tutkimuksen jälkeen lepäät tarkkailuhuoneessa 2–3 tuntia. Pääset kotiin yleensä iltapäivällä. Ravinnotta olo jatkuu kaksi tuntia tähystyksen jälkeen. Autolla ajaminen tutkimuspäivänä on mahdollista vain, mikäli ei käytetä rauhoittavia lääkkeitä. Tutkimuspäiväksi saat sairauslomaa.

Jälkioireet

Tutkimuspäivänä saattaa esiintyä vähäistä veriyskää ja ohimenevää lämmönnousua. Vakavammat kotona ilmenevät jälkioireet ovat erittäin harvinaisia. Mikäli sinulla on runsasta veriyskää, hengenahdistusta, rintakipua tai muita vastaavia oireita tai sinulle nousee korkea kuume, on syytä ottaa yhteyttä Tays ensiapu Acutaan tai muuhun päivystyspoliklinikkaan.

Taysin verkkosivuilla on kuvaus keuhkotoimenpidepotilaan hoitopolusta.