Tays / keuhkosairaudet
Potilasohje 80.00.08

Keuhkoputkien ultraäänitähystys (EBUS-bronkoskopia)

Keuhkoputkien ultraäänitähystys (EBUS-bronkoskopia)

EBUS-tähystys tehdään paikallispuudutuksessa ohuella (7 mm) tähystimellä, jonka päässä on ultraäänianturi. Tutkimuksen yhteydessä otetaan pienellä neulalla näytteitä keuhkoputkien läpi. Näin saadaan arvokasta tietoa keuhkoputkien takana olevista kudoksista. Tarvittaessa samalla kertaa voidaan tarkastella imusolmukkeita myös ruokatorven kautta. Pienemmän ultraäänianturin avulla voidaan tähystyksessä ottaa koepaloja syvemmältä keuhkokudoksesta.

Ennen keuhkoputkien tähystystä saat esilääkkeet, ja nielu ja hengitystiet puudutetaan puudutenesteellä. EBUS-tähystyksen yhteydessä käytetään lisäksi suonensisäistä rauhoittavaa ja yskää lievittävää lääkitystä. Tähystys tehdään joko nenän tai suun kautta, ja se kestää noin 30–45 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen saat levätä tarkkailuhuoneessa 1–3 tuntia. Tuolloin on edelleen oltava ravinnotta, koska nielun ja hengitysteiden puudutus kestää noin kaksi tuntia. Ravinnon nauttiminen saattaisi aiheuttaa ravinnon joutumisen hengitysteihin. Syödä ja juoda saa noin kahden tunnin kuluttua tähystyksen päättymisestä.

Valmistautuminen

Keuhkoputken tähystykseen tullaan aamulla kotoa ennalta sovittuun aikaan. Kutsumme kaikki potilaat keuhkoputkien tähystykseen aamun aikana. Kutsussa oleva aika ei ole tutkimusaika, vaan järjestys määräytyy päivän aikana. Varaa käyntiin aikaa seitsemän tuntia. Ole syömättä ja juomatta kuusi tuntia ennen tutkimusta. Ole myös tupakoimatta tutkimuspäivän aamuna.

Lääkitys

Ota sinulle säännölliseksi lääkitykseksi määrätyt sydän-, verenpaine- ja astmalääkkeet, mikäli lääkäri ei ole toisin määrännyt, pienen nestemäärän kera (korkeintaan puoli lasillista).

Jos sinulla on insuliinihoitoinen diabetes, ota yhteyttä diabeteshoitajaan tai lääkäriin tarkempien ohjeiden saamiseksi insuliinin annostelusta toimenpiteen yhteydessä.

Jos sinulla on puuduteaineallergia, tai käytät verta ohentavia lääkkeitä (mm. Plavix, Pradaxa, Eliquis, Brilique, Xarelto, Lixania, Marevan tai ihon alle pistettävää ”minihepariinia” (mm. Klexane , Innohep), ota etukäteen yhteyttä keuhkosairauksien poliklinikalle numeroon 044 472 2046.

Asetyylisalisyylivalmisteiden (Primaspan, Disperin, Aspirin) käyttöä voit jatkaa tähystykseen saakka.      

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu keuhkosairauksien poliklinikalle tullessasi ilmoittautumisautomaatilla.
Lasku keuhkoputken tähystyksestä lähetetään sinulle postitse.

Kotiinpääsy

Pääset kotiin yleensä iltapäivällä saatuasi ohjeet jatkohoidosta. EBUS-tähystyksen esilääkitys ("kolmiolääkkeet") aiheuttavat väsymystä ja tilapäistä tarkkaavaisuuden heikkenemistä. Sen vuoksi autolla ajaminen tutkimuspäivänä on kiellettyä. Tutkimuspäiväksi saat tarvittaessa sairauslomaa. Tutkimusta seuraavana päivänä voit mennä normaalisti töihin, ellei sairausloma jatku muusta syystä.

Tutkimuspäivänä saattaa esiintyä vähäistä veriyskää ja ohimenevää lämmönnousua. Vakavammat kotona ilmenevät jälkioireet ovat erittäin harvinaisia. Tavallisin jälkihoitoa vaativa ongelma on keuhkoputkentulehdus. Mikäli yskiessä tulee runsaasti verta, sinulla on hengenahdistusta tai rintakipua tai sinulle nousee korkea kuume, ota yhteyttä Tays Ensiapu Acutaan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Erittäin harvinainen jälkioire (1:1000 toimenpiteestä) on välikarsinaan kehittyvä märkäpesäke, joka voi aiheuttaa pitkittyvää kuumeilua myös 1–2 viikon kuluttua toimenpiteestä.

Taysin verkkosivuilla on kuvaus keuhkotoimenpidepotilaan hoitopolusta.