Tays / keuhkosairaudet
Potilasohje 80.00.04

Pleurapunktio

Mikä on pleurapunktio?

Pleurapunktio on toimenpide, jossa otetaan nestenäyte keuhkopussiontelosta ohuen neulan avulla. Toimenpiteen avulla pyritään selvittämään, miksi keuhkopussiin on kertynyt nestettä, sekä helpottamaan hengenahdistusta.

Tutkimukseen valmistautuminen

Jos käytössäsi on verta ohentava lääkitys (esim. Marevan, Primaspan, Plavix, Aspirin, Asasantin), ota yhteyttä keuhkosairauksien poliklinikalle, puhelin 044 472 2046.

Pidä __________________lääkityksestä _____________ tauko.

Toimenpidepäivänä voit syödä ja ottaa muut lääkkeet normaalisti. Sinusta otetaan verinäytteitä joko ennen tutkimusta tai sen jälkeen. Veri- ja pleuranäytteistä saatuja tuloksia verrataan toisiinsa, mikä helpottaa diagnoosin tekemistä.

Tutkimuksen kulku

Ennen punktiota iho puhdistetaan ja punktioalue puudutetaan. Puudutuksen jälkeen pleurapussiontelossa olevaa nestettä poistetaan neulan ja ruiskun avulla sekä kerätään tarvittavat näytteet. Toimenpiteen jälkeen pistoskohta suljetaan taitoksilla. Toimenpide kestää noin 15–20 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen tulisi levätä noin tunti, jonka aikana vointiasi tarkkaillaan. Tarvittaessa voidaan ottaa keuhkokuva.

Taysin verkkosivuilla on kuvaus keuhkotoimenpidepotilaan hoitopolusta.