Tays / uniyksikkö
Potilasohje 80.00.17

Uniapneapotilaan CPAP-hoidon aloitus ryhmässä

Miksi CPAP-hoito aloitetaan

Sinulla on unitutkimuksessa todettu ylähengitysteiden unenaikainen ahtautumistaipumus. Hengitysteiden ahtautuminen vaikeuttaa hengittämistä unen aikana ja aiheuttaa toistuvia havahtumisia ja siten unen häiriintymistä. CPAP-hoitolaitteen antaman ylipaineen avulla ylähengitysteiden unenaikainen ahtautuminen voidaan tehokkaasti estää. Uniapneapotilaat saavat virkistävän yöunen ja säännöllisen hengityksen ilman kuorsausta CPAP-maskihoidolla. Monet käyttävät laitetta myös päiväunillaan ja ovat virkeämpiä työssä tai harrastusten parissa.

Mikä on CPAP ja CPAP-hoidon periaate

CPAP-laite johtaa huoneilmaa suodattimien läpi pienellä ylipaineella nenälle asetettavan maskin kautta nenänieluun, pitäen pehmeät ylähengitystiet unen aikana avoimena.

CPAP-hoidon aloitus

Laitehoidon aloitus tapahtuu hoitajan ohjaamana unipoliklinikalla pienryhmässä. Käynnillä hoitaja sovittaa maskin ja ohjaa automaattisen CPAP-laitteen käytön. Ryhmäohjauksen kesto on noin kaksi tuntia.

CPAP-laitteessa on etäseurantalaite, jonka avulla hoitaja seuraa hoidon toteutumista. Seurannassa ilmenevissä mahdollisissa hoidon toteutusongelmissa hoitaja ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse.

CPAP-hoidon mahdolliset sivuvaikutukset

Tavallisin sivuvaikutus on nenän tukkoisuus, jota voidaan ehkäistä nenän limakalvoa kostuttavilla suihkeilla ja CPAP-laitteeseen liitettävällä kostuttimella. Nenämaskin sopivuuteen tulee kiinnittää erityinen huomio, koska maskin toimivuus on tärkeä hoidon onnistumisen kannalta. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä sinua hoitavaan unipoliklinikkaan:

  • Tays Keskussairaala, unipoliklinikka p. 03 3116 3315
  • Tays Sastamala, Uniyksikkö Sastamala p. 03 3116 2860, tekstiviesti p. 045 7397 6641

CPAP-laite

CPAP-laite on sairaalan omistama mutta sinulle ilmainen lääkinnällisen kuntoutuksen apuväline, josta tehdään lainaussopimus. Laitteen mukana saa yhden maskin, ilmaletkun ja suodattimia.