Tays / uniyksikkö
Potilasohje 80.00.15

Uniapneapotilaan CPAP-hoidon aloitus unilaboratoriossa

Miksi CPAP-hoito aloitetaan

Sinulla on unitutkimuksessa todettu ylähengitysteiden unenaikainen ahtautumistaipumus. Hengitysteiden ahtautuminen vaikeuttaa hengittämistä unen aikana ja aiheuttaa toistuvia havahtumisia ja siten unen häiriintymistä. CPAP-hoitolaitteen antaman ylipaineen avulla ylähengitysteiden unenaikainen ahtautuminen voidaan tehokkaasti estää. Uniapneapotilaat saavat virkistävän yöunen ja säännöllisen hengityksen ilman kuorsausta CPAP-maskihoidolla.  Monet käyttävät laitetta myös päiväunillaan ja ovat virkeämpiä työssä tai harrastusten parissa.

Mikä on CPAP-laite ja CPAP-hoidon periaate

CPAP-laite johtaa huoneilmaa suodattimien läpi pienellä ylipaineella nenälle asetettavan maskin kautta nenänieluun pitäen pehmeät ylähengitystiet unen aikana avoimena.

CPAP-hoidon aloitus

Laitehoidon aloitus tapahtuu unilaboratoriossa. Laitehoidon aloitukseen on varattu yksi yö. Aamulla pääset lähtemään noin kello 9.

Mikäli tarvitset päivittäisissä toiminnoissa apuvälineitä tai avustajaa, ota yhteyttä unilaboratorioon, puhelin 03 311 69387.

CPAP-hoidon mahdolliset sivuvaikutukset

Tavallisin sivuvaikutus on nenän tukkoisuus, jota voidaan ehkäistä nenän limakalvoa kostuttavilla suihkeilla. Nenämaskin sopivuuteen tulee kiinnittää erityinen huomio, koska maskin toimivuus on tärkeä hoidon onnistumisen kannalta.

Tutkimusta ei tehdä hengitystieinfektion aikana. Tarvittaessa siirrä aika soittamalla unipoliklinikalle arkisin numeroon 03 311 63315.

CPAP-laitteen hankkiminen

CPAP-laite on sairaalan omistama, mutta sinulle ilmainen lääkinnällisen kuntoutuksen apuväline, josta tehdään lainaussopimus. Laitteen mukana saat yhden nenämaskin, ilmaletkun ja suodattimia.