Tays / uniyksikkö
Potilasohje 80.00.16

Uniapneapotilaan CPAP-hoidon aloitus unipoliklinikalla

Miksi CPAP -hoito aloitetaan

Sinulla on unitutkimuksessa todettu ylähengitysteiden unenaikainen ahtautumistaipumus. Hengitysteiden ahtautuminen vaikeuttaa hengittämistä unen aikana ja aiheuttaa toistuvia havahtumisia ja siten unen häiriintymistä. CPAP-hoitolaitteen antaman ylipaineen avulla ylähengitysteiden unenaikainen ahtautuminen voidaan tehokkaasti estää. Monet käyttävät laitetta myös päiväunillaan ja ovat virkeämpiä työssä tai harrastusten parissa.

Mikä on CPAP ja CPAP-hoidon periaate

CPAP-laite johtaa huoneilmaa suodattimen läpi pienellä ylipaineella nenälle asetettavan maskin kautta nenänieluun pitäen pehmeät ylähengitystiet unen aikana avoimena.

CPAP-hoidon aloitus

Unipoliklinikalla hoitaja sovittaa ensimmäisellä käyntikerralla CPAP-maskin ja ohjaa automaatti CPAP-laitteen käytön. Noin kuukauden päästä puretaan tiedot laitteesta ja haastatellaan hoitovasteesta.

CPAP-hoidon mahdolliset sivuvaikutukset

Tavallisin sivuvaikutus on nenän tukkoisuus, jota voidaan ehkäistä nenän limakalvoa kostuttavilla suihkeilla ja CPAP-laitteeseen liitettävällä kostutuslaitteella. Maskin sopivuuteen tulee kiinnittää erityinen huomio, koska maskin toimivuus on tärkeä hoidon onnistumisen kannalta.

CPAP-laitteen hankkiminen

CPAP-laite on sairaalan omistama, mutta sinulle ilmainen lääkinnällisen kuntoutuksen apuväline, josta tehdään lainaussopimus. Laitteen mukana saa yhden maskin, ilmaletkun ja suodattimia.

Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön:

  • Tays Keskussairaalan unipoliklinikalle numeroon 03 311 63315
  • Tays Sastamalan unipoliklinikalle numeroon 03 311 62860

Puhelu ohjautuu vastaajaan. Toimi nauhoitteen ohjeiden mukaan. Soitamme sinulle takaisin.