Tays / uniyksikkö
Potilasohje 80.00.24

Uniapneapotilaan CPAP-hoidon aloitusvideo

Miksi CPAP-hoito aloitetaan

Sinulla on unitutkimuksessa todettu ylähengitysteiden unenaikainen ahtautumistaipumus eli uniapnea. Hengitysteiden ahtautuminen vaikeuttaa hengittämistä unen aikana ja aiheuttaa toistuvia havahtumisia ja siten unen häiriintymistä. CPAP -hoitolaitteen antaman ylipaineen avulla ylähengitysteiden unenaikainen ahtautuminen voidaan tehokkaasti estää. Uniapneapotilaat saavat virkistävän yöunen ja säännöllisen hengityksen ilman kuorsausta CPAP-maskihoidolla. Monet käyttävät laitetta myös päiväunillaan ja ovat virkeämpiä työssä tai harrastusten parissa.

Mikä on CPAP ja CPAP-hoidon periaate

CPAP-laite johtaa huoneilmaa suodattimien läpi pienellä ylipaineella nenälle asetettavan maskin kautta nenänieluun, pitäen pehmeät ylähengitystiet unen aikana avoimena.

CPAP-hoidon aloitus

Laitehoidon aloitus tapahtuu katsomalla CPAP-hoidon aloitusvideo ja maskinsovitusvideo. Ohjausvideot löytyvät täältä.

Suosittelemme katsomaan myös videon lääkärin luennosta, josta saat yleistietoa uniapneasta ja sen hoidosta. Sinulle on varattu 20 minuutin vastaanottoaika sairaanhoitajalle. Videot tulee olla katsottuna ennen vastaanotolle tuloa. Käynnillä sairaanhoitaja sovittaa sinulle sopivan maskin ja luovuttaa automaattisen CPAP-laitteen. Saat lisäksi jatkohoito-ohjeet ja sinulla on mahdollisuus kysyä laitehoidosta. Mikäli toivot video-ohjauksen sijasta CPAP-hoidon aloitusta kaksi tuntia kestävässä ryhmäaloituksessa, ota yhteyttä sinua hoitavaan unipoliklinikkaan:

Tays Keskussairaala, unipoliklinikka

  • hoitokeskustelulla osoitteessa omatays.fi
  • tekstiviestillä numeroon 045 739 65932

Tays Sastamala, Uniyksikkö Sastamala

  • hoitokeskustelulla osoitteessa omatays.fi
  • tekstiviestillä numeroon 045 739 76641.

Tays Valkeakoski unipoliklinikka

  • puhelinnumeroon 03 311 67249
  • tekstiviestillä numeroon 045 739 76673.

CPAP-laitteessa on etäseurantalaite, jonka avulla hoitaja seuraa hoidon toteutumista. Seurannassa ilmenevissä mahdollisissa hoidontoteutusongelmissa hoitaja ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse.

CPAP-hoidon mahdolliset sivuvaikutukset

Tavallisin sivuvaikutus on nenän tukkoisuus, jota voidaan ehkäistä nenän limakalvoa kostuttavilla suihkeilla ja CPAP-laitteeseen liitettävällä kostuttimella. Nenämaskin sopivuuteen tulee kiinnittää erityinen huomio, koska maskin toimivuus on tärkeää hoidon onnistumisen kannalta.

Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä sinua hoitavan unipoliklinikan sairaanhoitajaan arkisin:

  • Tays Keskussairaala, unipoliklinikka, puhelin 03 3116 3315
  • Tays Sastamala, Uniyksikkö Sastamala, puhelin 03 3116 2860
  • Tays Valkeakoski unipoliklinikka, puhelin 03 311 67249

CPAP-laite

CPAP-laite on sairaalan omistama mutta sinulle ilmainen lääkinnällisen kuntoutuksen apuväline, josta tehdään lainaussopimus. Laitteen mukana saa yhden maskin, ilmaletkun ja suodattimia.