Tays / uniyksikkö
Potilasohje 80.00.23

Uniapneapotilaan hoitovaihtoehdot

Sinulla on unitutkimuksessa todettu ylähengitysteiden unenaikainen ahtautumistaipumus eli uniapnea. Hengitysteiden ahtautuminen vaikeuttaa hengittämistä unen aikana ja aiheuttaa toistuvia havahtumisia ja siten unen häiriintymistä.

Hoitovaihtoehdot

Lievässä ja keskivaikeassa uniapneassa hoitovaihtoehtoja on useita.

Elämäntapamuutoksilla, kuten laihdutuksella, tupakoinnin lopettamisella ja alkoholin käytön vähentämisellä voit vaikuttaa uniapnean oireisiin. Jo 5−10 % painonpudotus lievittää uniapnean oireita.

Asentoriippuvaisessa uniapneassa voi tulla kyseeseen asentohoito ns. tennispallohoidolla tai uniapneavyöllä. Uniapneakiskoa voidaan harkita lievässä uniapneassa, jos painon pudotus ja asentohoito eivät riitä. Keskivaikeassa uniapneassa kiskohoitoa harkitaan, jos CPAP-hoito ei onnistu. Edellytyksenä kiskohoitoon on riittävä määrä omia hampaita ja terveet hampaiden kiinnityskudokset.

Useimmiten kyseeseen tulee CPAP-laitehoito. CPAP-laite johtaa huoneilmaa suodattimien läpi pienellä ylipaineella nenälle asetettavan maskin kautta nenänieluun, pitäen pehmeät ylähengitystiet unen aikana avoimena. Näin ylähengitysteiden unenaikainen ahtautuminen voidaan tehokkaasti estää. Uniapneapotilaat saavat virkistävän yöunen ja säännöllisen hengityksen ilman kuorsausta CPAP-maskihoidolla. Monet käyttävät laitetta myös päiväunillaan ja ovat virkeämpiä työssä tai harrastusten parissa.

Hoitovaihtoehdon valinta

Käy katsomassa hoitovaihtoehtojen esittelyvideo. Ohjausvideot löytyvät täältä.
Suosittelemme katsomaan myös videon lääkärin luennosta, josta saat yleistietoa uniapneasta ja sen hoidosta.

Sinulle on varattu 15 minuutin puheluaika lääkärille. Hoitovaihtoehtojen esittelyvideo tulee olla katsottuna ennen puhelua. Puhelun yhteydessä sovitaan, millä hoitomuodolla uniapneaa lähdetään hoitamaan, ja sinulla on mahdollisuus kysyä tarkentavia tietoja hoitovaihtoehdoista.